Klantenbeoordeling 9.7/10

Dit jaar nog snel een hypotheek afsluiten?

Eindejaarsdrukte dreigt door nieuwe hypotheeknormen. Start op tijd jouw aanvraag voor een hypotheek onder de huidige regels. Wachten kan ook interessant zijn.

Profiteren van de huidige hypotheeknormen

De hypotheeknormen worden volgend jaar weer iets strenger. In 2018 kun je niet meer lenen dan de woning waard is. Nu is de maximale hypotheek nog 101% van de woningwaarde. Dit betekent dat je meer eigen geld moet inbrengen voor de hypotheek. Voor een woning van € 250.000,- zo’n € 2.500,-.

Daarnaast komt volgend jaar de renteaftrek voor een restschuldfinanciering te vervallen. Verhuizen met een restschuld wordt hierdoor duurder.

Dit kunnen redenen zijn om in 2017 nog dat ene huis te kopen of te gaan oversluiten, want ook dat wordt getoetst op de nu geldende hypotheeknormen.

Bindende hypotheekofferte nodig

Sinds vorig jaar bepaalt de bindende hypotheekofferte of je onder de oude of nieuwe hypotheeknormen valt. Voorheen was een voorlopige offerte voldoende om de oude hypotheeknormen vast te leggen.

Om aan deze nieuwe manier van werken te wennen, werd  vorig jaar de deadline voor de bindende offerte met een maand verlengd. Dit jaar is er geen overgangstermijn voor de nieuwe hypotheeknormen. Update: er komt toch een overgangtermijn voor de hypotheeknormen.

Ben de eindejaarsdrukte voor

Dit betekent dat je voor 31 december een bindende hypotheekofferte moet hebben van de bank om gebruik te kunnen maken van de oude hypotheeknormen. Denk nu niet: 'oh dat duurt nog 10 weken'.

Voor een bindende hypotheekofferte moeten alle hypotheekstukken compleet en goedgekeurd zijn. Daarnaast krijgen geldverstrekkers op het einde van het jaar veel aanvragen.

Een hypotheek binnen een week klinkt mooi, maar dit wordt zelden gehaald. Bij een enigszins complexe casus (ZZP-er, flexibel contract) of een afgekeurd of ontbrekend  hypotheekdocument moet je er een aantal weken bijtellen.


Ben de eindejaarsdrukte voor en start je hypotheekaanvraag voor half november.

Redenen om je hypotheekplannen uit te stellen

Overigens zijn er ook redenen om je hypotheekplannen uit te stellen tot volgend jaar:

Tip: Lees alles over de hypotheeknormen in 2018. Hoeveel kun jij volgend jaar lenen?

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct