Klantenbeoordeling 8.2/10

Dit zijn de hypotheeknormen voor 2022

De hypotheeknormen voor 2022 zijn bekend. Daarin een aantal wijzigingen die bepalen hoeveel hypotheek je dit jaar maximaal kunt krijgen.

Hoeveel hypotheek kan ik in 2022 krijgen met mijn inkomen?

Het Nibud heeft de financieringslastpercentages bekend gemaakt. Deze bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen met je inkomen. Het volgende valt op:

  • Uitgaande van een gemiddelde loonstijging van 2,2%, kunnen vrijwel alle inkomens in 2022 meer lenen. De maximale hypotheek stijgt met 3000 euro tot 8000 euro.
  • Voor wie in 2022 geen loonstijging verwacht en een hoger inkomen heeft, daalt dit jaar de leencapaciteit. Vanaf een bruto jaarinkomen van 70.000 euro kan de maximale hypotheek 5000 euro tot 10.000 euro lager uitvallen.

Bereken je maximale hypotheekHoeveel hypotheek kun jij krijgen met je inkomen? >

Het verschil met en zonder inkomensstijging is goed zichtbaar in onderstaande grafiek van Nibud.

Verschil maximale hypotheek in 2022 met en zonder inkomens stijging

  • Voor de AOW-gerechtigden zien we dezelfde uitkomst. Daar daalt de maximale hypotheek in 2022 sterk vanaf een bruto jaarinkomen van 80.000 euro. Zoals duidelijk wordt uit onderstaande grafiek.

Maximale hypotheek 2022 AOW

Tip: bereken hier je huidige maximale hypotheek op basis van het inkomen

Hoeveel van het tweede inkomen telt mee voor de hypotheek?

In 2022 mag het tweede inkomen voor 90% meetellen bij de berekening van je maximale hypotheek. Dat is evenveel als vorig jaar. Het jaar daarop, in 2023, telt het tweede inkomen volledig mee voor de hypotheek.

Hoeveel extra hypotheek kan ik krijgen voor energiebesparende maatregelen?

De bedragen voor extra hypotheek die je kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen wijzigen in 2022 niet.

  • Met een energielabel A++ of hoger mag je 9000 euro bij de maximale hypotheek optellen.
  • Voor een woning met een energie-index of een energieprestatie-coëfficiënt gelijk aan of lager dan nul of met maximaal primair fossiel energiegebruik dat gelijk is aan of lager is dan 0 kWh/m2, kan tot 15.000 euro meer geleend worden.
  • Voor de aankoop van een ‘nul-op-de-meter-woning’ mag je in 2022 tot 25.000,- meer lenen.

Wat wijzigt er voor een NHG-hypotheek in 2022?

In 2022 veranderen de voorwaarden en normen voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op een aantal punten:

  • De kostengrens voor een NHG-hypotheek in 2022 is 355.000 euro. Vorig jaar was deze nog 325.000 euro.
  • Ook is de garantie goedkoper geworden. In 2022 betaalt u eenmalig 0,6% over de hypotheeksom. Deze NHG-premie was 0,7%.
  • Bij de aankoop van een woning is naast fysieke taxatie, ook de (goedkopere) desktoptaxatie toegestaan als waardebepaling. In 2022 wordt dit uitgebreid met afkoop erfpacht, verbouwing, energiebesparende maatregelen.

Minder hypotheek bij private leasecontract in 2022

Per 1 januari 2022 wordt een private leasecontract volledig geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Eerder was dit 65%. Dit betekent dat een private leasecontract zwaarder meeweegt bij een hypotheek. Bekijk hoeveel dit scheelt in dit rekenvoorbeeld.


Gewijzigde hypotheeknormen moeten overkreditering voorkomen

Het Nibud adviseert het kabinet ieder jaar over de hypotheeknormen. Aan de hand van de ontwikkeling van de lonen en kostenposten van huizenbezitters, wordt de financieringsruimte bepaald. Dit moet voorkomen dat onverantwoorde risico’s worden genomen bij het kopen van een woning.

Meer wijzigingen voor de hypotheek in het regeerakkoord van Rutte IV

Onlangs coalitiepartners VVD, D66, CDA en ChristenUnie het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd. Daarin is ‘een woning voor iedereen’ één van  de prioriteiten. Het nieuwe kabinet zet daarom fors in op woningbouw. Onder aanvoering van Hugo de Jonge , de nieuwe minister voor Volkshuisvesting & Ruimtelijk Ordening, moeten jaarlijks 100.000 huizen worden bijgebouwd.

Daarnaast worden een aantal hervormingen doorgevoerd. De grootste wijziging is het schrappen van de jubelton in 2024. Deze belastingvrije schenking voor huis of hypotheek is populair, maar drijft ook de huizenprijzen op. Wie nog een schenking wil doen, moet hier het komende jaar over nadenken. Lees meer over de belangrijkste gevolgen regeerakkoord Rutte IV voor woningbezitters.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct