Klantenbeoordeling 9.7/10

Do & don’ts: sparen in het buitenland

De huidige lage spaarrentes en de recente Bitcoin-hype staan in schril contrast met elkaar. Toch is er ook een middenweg: spaardeposito’s in het buitenland die veelal een hogere rente bieden dan in Nederland, zoals bijvoorbeeld de Belgische CKV Spaarbank.  Bij menig mensen roept sparen in het buitenland echter een onderbuikgevoel op: is het de moeite waard? We geven je de do’s & don’ts voor sparen in het buitenland.

Do: bestudeer goed de risico’s van tevoren

Meer rendement gaat normaliter gepaard met meer risico. Wees goed voorbereid en verdiep je in de risico’s wat erbij komen kijken. Belangrijk is of je spaartegoeden gedekt worden door het depositogarantiestelsel. Spaar je in een ander land in de Europese Unie? Dan wordt je geld gedekt tot een maximum van € 100.000,- per bank van het betreffende land. Ook wordt soms bronbelasting geheven in andere EU-lidstaten. Als belastingplichtige in Nederland, kun je dit in de meeste gevallen verlagen naar 0%. Kijk dit vooraf dus even na.

Do: raadpleeg verschillende bronnen

Het helpt om je te beroepen op meerdere en verschillende bronnen. Denk hierbij aan financiële dagbladen, tv-uitzendingen, vrienden en kennissen, blogs of zelfs YouTube video’s. Zo kom je niet alleen feiten, maar ook ervaringen te weten die je verschillende invalshoeken kunnen bieden.

Don’t: laat je niet te snel afschrikken

Banken moeten voldoen aan de wetten in het land waar ze gevestigd zijn, en die kunnen verschillen met de wetten in Nederland. Zodoende kun je als klant ook onderhevig zijn aan de lokale wetten. In Portugal, bijvoorbeeld, moet je een bewijs van adres verstrekken vanwege het tegengaan van witwassen. Meestal gaat het simpelweg om het indienen van andere documenten dan je gewend bent. Laat je daarom niet te snel afschrikken als de procedure net even wat anders is.


Don’t: ga niet zelf aan de slag

Tenzij je zelf de nodige kennis of ervaring hebt, kan het verstandig zijn niet op eigen houtje te handelen. Immers, je hebt te maken met een andere taal en regelgeving. Inmiddels zijn er bemiddelaars, zoals Savedo en Raisin die sparen in het buitenland vergemakkelijken. Via hen is het mogelijk geheel online deposito’s te openen in andere EU-landen. Een bijkomend voordeel is dat zowel documenten als de klantenservice in het Nederlands worden aangeboden.

Sparen in het buitenland vergt nét wat meer inspanning dan het openen van een rekening in Nederland. Daartegenover staat echter een significant hogere rente. Kortom, ga voor jezelf na of dit voor jou de moeite waard is.

Bekijk hier het aanbod van verschillende buitenlandse banken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Do & don’ts: sparen in het buitenland".

  1. Waarom lees ik nu pas over bronbelasting, hoe zit dat bij CVK
    (SAVEDO), waar ik geld ingelegd heb?
    Ik dacht alles toch goed te hebben door genomen.

    Vriendelijke groet,

    Beantwoorden
  2. LS,
    Waarom wordt leaseplanBANK niet genoemd bij spaarrente, daar deze bank meestal meer spaarrente geeft dan anderen?
    Vorige maand 0,45 % en deze maand 0,40 %. Het is ook niet veel maar, duidelijk meer dan de 0,1 % van de ABN-Amro, toch?
    Met vr gr Jacques.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct