Klantenbeoordeling 8.2/10

Doorlopend krediet? Blijf alert!

Doorlopend krediet ligt onder het vergrootglas van de toezichthouder. Consumenten betalen veel rente en lossen daardoor weinig af. Blijf alert en kom in actie.

In de problemen door doorlopend krediet

Een doorlopend krediet biedt extra bestedingsruimte. Dit kan een oplossing als je tijdelijk krap bij kas zit. Recent was er veel aandacht voor doorlopende kredieten waarbij veel rente werd betaald, maar nauwelijks werd afgelost. Klanten kwamen hierdoor in een problematische situatie terecht. Hoe weet je of je een te duur doorlopend krediet heeft?

Voorbeeld van een doorlopend ‘woeker’ krediet

De misstand werd breed uitgemeten in de tv-uitzendingen van Kassa. Het consumentenprogramma richtte zich daarbij op de doorlopende ‘woeker’ kredieten van Interbank. Uit onderstaand voorbeeld wordt duidelijk hoe consumenten in de probelemen kunnen komen:

De kredietverstrekker sloot in het verleden kredieten waarbij een vast percentage van 1% van de kredietsom als maandtermijn wordt gehanteerd. Op het moment dat de rente dan gaat stijgen tot boven de 10% wordt het merendeel van deze maandtermijn opgeslokt door enkel rentelasten, waardoor er niet wordt afgelost.

Lees ook: drie keer besparen op je lening.

Actief benaderen

Kredietverstrekkers horen leningen te verstrekken in het belang van de klant. Een doorlopend krediet waarvoor veel rente wordt betaalt en waarbij niet wordt afgelost is dat duidelijk niet. Dit is ook de mening van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij hebben samen met de Vereniging van Financieringsondernemingen (VFN) maatregelen getroffen.


In de gedragscode is opgenomen dat wanneer oversluiten in het belang van de consument, de geldverstrekker hieraan moet meewerken. Daarbij is in 2015 met de kredietverstrekkers afgesproken om deze klanten actief te benaderen en een maatwerk-oplossing aan te bieden.  

Herkenbaar? Kom zelf in actie

Ondanks deze afspraken komt het nog regelmatig voor dat kredietverstrekkers hier niet actief aan meewerken. Extra aandacht, zoals van het TV-programma Kassa, blijft nodig om consumenten erop te wijzen dat ze mogelijk een te duur krediet hebben.

Herkent u zich in deze situatie? Kom dan zelf in actie. Benader zelf je kredietverstrekker en vraag om een maatwerk-oplossing. Ook kun je op zoek gaan naar een betere aanbieding:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Doorlopend krediet? Blijf alert!".

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct