Klantenbeoordeling 8.2/10

Drempel rentemiddeling verdwijnt in 2016

In 2016 is de boete bij rentemiddeling aftrekbaar. Hiermee verdwijnt een belangrijke drempel voor middeling. Meer over de boeterente en fiscale aftrek.

Hypotheekrente verlagen

Via rentemiddeling kunnen huizenbezitter de hypotheekrente verlagen. Het huidige tarief van de klant wordt gemiddeld met de huidige marktrente. Daarbij wordt de boeterente verrekend in het nieuwe lagere tarief.

Profiteren van de lage hypotheekrente?Bereken je voordeel >

Deze geldverstrekkers bieden rentemiddeling

Op dit moment bieden slechts 7 van de 27 geldverstrekkers in Nederland  (onder voorwaarden) rentemiddeling aan. Dit zijn: Centraal Beheer, ING, Obvion, Regiobank, SNS, Westland Utrecht en Woonfonds hypotheken. Dit is voor veel huizenbezitters en belangenorganisaties een doorn in het oog.

Onduidelijkheid fiscale regels weggenomen

Het belangrijkste argument van de geldverstrekkers om geen rentemiddeling aan te bieden is onduidelijkheid over de fiscale regels. In september 2015 gaf de Staatssecretaris middels een Kamerbrief een voorzet om deze onduidelijkheid weg te nemen. Daaruit wordt duidelijk dat middels de Fiscale verzamelwet 2015 de drempels om rentemiddeling aan te bieden per 2016 verdwijnen.

Boete rentemiddeling fiscaal aftrekbaar

Besloten is om de boeterente (fiscaal) te beschouwen als rente en niet als kosten. Op deze manier is de boeterente voor huiseigenaren, zowel bij betaling ineens als uitgesmeerd over de looptijd, fiscaal aftrekbaar. De Staatssecretaris is daarmee naar eigen zeggen ‘de banken volledig tegemoet gekomen’.

Nu zijn de banken dus aan zet. Welke banken gaan in 2016 rentemiddeling aanbieden?

Belastingaftrek bij rentemiddeling

Vanaf 8 december 2015 is de boeterente bij rentemiddeling fiscaal aftrekbaar. Omdat deze verrekend is in de nieuwe hypohteekrente, kun je het volledige rentepercentage van de belasting aftrekken. Ook de kosten die je maakt voor rentemiddeling (advies- en/ of administratiekosten), kun je eenmalig aftrekken in de aangifte inkomsten belasting.


Boeterente met terugwerkende kracht aftrekbaar

Heb je voor 8 december 2015 rentemiddeling toegepast, dan is de boeterente met terugwerkende kracht aftrekbaar. Met een zogenaamde ‘ambtshalve vermindering’ kun je alsnog het verzoek doen om de reeds betaalde boeterente af te trekken. Bekijk hier de uiterlijke data waarop je verzoek bij de Belastingdienst binnen moet zijn.

Alternatief voor oversluiten?

Rentemiddeling wordt vaak gezien als alternatief voor oversluiten. De kosten zijn lager omdat er geen nieuwe hypotheek wordt afgesloten. Toch levert rentemiddeling niet altijd de hoogste besparing op. De klant blijft immers bij zijn of haar huidige bank, terwijl andere partijen in de markt mogelijk goedkoper zijn. Laat dus altijd beide opties doorrekenen door een hypotheekadviseur.

Lees meer over: de voor- en nadelen van rentemiddeling

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Drempel rentemiddeling verdwijnt in 2016".

 1. Waarom bied de rabobank alleen Rentemiddeling aan voor hypotheken met een looptijd onder de 20 jaar? Wij hebben looptijd 22 jaar… rabobank zegt:helaas… ben je jong jong gezin… Fijn zoiets

  Beantwoorden
 2. Ondanks dat ik alle in en outs weet van rentemiddeling weigert Aegon dit aan te bieden zonder tussenkomst van een adviseur,zij zelf berekenen 500 euro voor advies.Hoe gek kun je het maken

  Beantwoorden
 3. Ik heb eerder gebruik gemaakt van rentemiddeling en daarbij gekozen voor spreiding van de boeterente omdat ik niet in staat was de boetrente in één keer te betalen.
  Als ik nu opnieuw rentemiddeling aanvraag en nu wel zou kiezen voor eenmalige betaling van de boeterente, kan ik dat bedrag dan gewoon in de aangifte over 2016 verwerken of moet ik daarvoor eerst toestemming van de Belastingdienst vrsgen?

  Beantwoorden
 4. Alleen: (weer) geen voordeel voor gepensioneerden met een laag inkomen.Je kunt niet (meer) terugkrijgen dan je aan inkomstenbelasting verschuldigd bent.

  Beantwoorden
 5. Vanaf 1-1-2016 gaan alle Rabobanken fuseren en daar hoor je niks van. Wat gaat er dan gebeuren met de rentemiddeling? Het volgende geeft hoop dat het goed gaat komen.

  Beantwoorden
  • Heel herkenbaar verhaal! Zoals uit de laatste info blijkt zijn er ook vanuit de overheid en de fiscus geen belemmeringen meer om tot actie over te gaan. Zou mooi zijn als meer banken (dus ook de Rabo UHR) een stukje van hun marge zouden willen inleveren ten gunste van de huidige groep huizenbezitters die het nog met 2x zo hoge hypotheektarieven moeten doen. Enige aanmoediging om ze zover te krijgen blijft gewenst, dus daar gaan we nog maar ff mee door, het kan niet anders dat rentemiddeling binnenkort door alle banken wordt aangeboden!

   Beantwoorden
 6. L.s.
  U geeft aan dat Obvion aan rentemiddeling doet dit is slechts ten dele waar.
  het volgende staat op de Obvion site
  Let op Rentemiddelen is alleen mogelijk bij de Obvion Hypotheek. En niet bij de Compact Hypotheek of Basis Hypotheek

  Beantwoorden
  • Beste, bedankt voor uw reactie. Het klopt dat Obvion slechts voor een aantal producten rentemiddeling aanbied. Ook andere geldverstrekkers maken uitzonderingen, bijvoorbeeld bij hypotheken van voor een bepaalde of enkel bij het verhogen of wijzigen van de hypotheek. Voor de volledigheid heb ik daarom 'onder voorwaarden' tegevoegd in het artikel. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 7. Zaak tegen de Rabobank aangespannen omdat ze geen rentemiddeling willen aanbieden. Zaak loopt al ruim 2 maanden en ondanks dat de Rabobank Almere (ja echt waar) wel rentemiddeling verkoopt blijft de Lokale bank Roermond aangeven het niet te doen. Met deze uitspraak en hopelijk een zetje vanuit het KiFid zullen ze eindelijk wel moeten.

  Iedereen een voordeel: Ik met lagere maandlasten, de Bank omdat ik langer blijf en de Staat die minder belasting teruggave heeft.

  Iedereen blij, nu nog even peper in ….. van de Rabobank stoppen, ze zijn immers al 5 maanden bezig met rekenen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct