Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Duurder uit met volledig afgeloste hypotheek

  Door: Roel 11900 keer gelezen
hypotheek afgelost

Wie de hypotheek geheel of grotendeels heeft afgelost is de komende jaren telkens een beetje duurder uit. Het nieuwe kabinet gaat 'de Wet Hillen’ afbouwen.

Belastingvoordeel verdwijnt

Het belastingvoordeel voor huizenbezitters die hun hypotheek geheel of grotendeels hebben afgelost verdwijnt. De komende 30 jaar wordt de zogeheten Wet Hillen stapsgewijs afgebouwd. Dit staat in het nieuwe regeerakkoord dat vandaag gepresenteerd is door het Kabinet Rutte 3.

In de Wet Hillen is bepaald dat het eigenwoningforfait voor huizenbezitters vervalt als deze hoger is dan het bedrag aan hypotheekrente die zij betalen.

Het eigenwoningforfait is een klein percentage van de woningwaarde dat je aftrekt van de hypotheekrente. Zo kom je tot jouw hypotheekrenteaftrek. Als je weinig of geen hypotheekrente betaalt wordt dit echter een bijtelling en betaal je juist meer inkomstenbelasting.

Aflos-stimulans wordt aflosboete

De Wet Hillen is ooit in het leven geroepen als stimulans om de (vaak aflossingsvrije) hypotheek af te lossen. Het afbouwen van dit belastingvoordeel leidt tot ophef onder huizenbezitters die de afgelopen jaren flink hebben afgelost. Wie is gaan aflossen vanwege het belastingvoordeel wordt hier nu voor beboet, is de teneur. Het wordt daarom al de ‘aflosboete’ genoemd.

De hevige reactie uit het land was aanleiding voor het nieuwe kabinet om op het laatste moment de termijn van de afbouw te verlengen van 20 naar 30 jaar.

Gevolgen voor de huizenbezitter?

De uitleg van het kabinet over het afbouwen van het belastingvoordeel is dat deze stimulans niet meer nodig is nu aflossen verplicht is voor nieuwe hypotheken. Daarbij moet niet worden vergeten dat het belastingvoordeel over een lange termijn wordt afgebouwd, waardoor dit minder gevoeld wordt.

In het regeerakkoord staan tegenover deze lastenverzwaring een aantal lastenverlichtingen:

  • Ouderen die de AOW leeftijd hebben bereikt krijgen een hogere heffingskorting ofwel een hoger belastingvoordeel via de ouderenkorting.
  • Het nettoloon van de middeninkomens stijgt door een nieuw belastingstelsel. Voortaan zijn er nog maar 2 belastingschijven: een lage schijf van 36,9% en  een hoge schijf van 49,5%.

Lees meer over de gevolgen van het regeerakkoord voor hypotheek en wonen

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

aflosboete

Toonbeeld van de onbetrouwbare overheid. Eerst smeken om toch vooral af te lossen omdat Nederland internationaal gezien teveel schulden heeft en die arme banken onze spaarcenten goed kunnen gebruiken. En daarna lachend een boete opleggen. Onbehoorlijk bestuur.

Aflosboete

Vertrouwen in de toekomst? Het gaat mij niet zozeer om het geld, maar wel om dat vertrouwen. Dat is nu voor de volle 100% weg. Ik beloof nu ook wat: nooit meer een stem voor de VVD, tenzij er alsnog een soort ‘nacht van Wiegel’ komt.

Aflosboete

Het is een beetje vreemd dat je 30 jaar tegen de hoogste belasting schijf je hypotheek rente aftrekt en gedurende die tijd ook de woz waarde bij je woning opgeteld wordt bij je inkomen. Als je dan alles afgelost hebt vervalt tevens de woz belasting het percentage gaat ook nog eens omlaag naar 0,6% . En reken het nou eens uit als je over je woz waarde 36,9% belasting gaat betalen. Ik ben huizen bezitter met een hoge overwaarde inmiddels ik vindt het redelijk.

Aflos-stimulans / Aflosboete

Als we, doordat we op advies van onze regering vervroegd hebben afgelost, een aflosboete voor onse kiezen krijgen gaat dat extra kosten met zich meebrengen . Want krijgen we dan straks als AOW'r met een klein pensioen en woningbezitter extra tegemoetkoming in de onderhoudskosten? Denk het niet. Dus toch een flinke lastenverzwaring en niet zo'n beetje ook. Als Aow' r heb je nl niet zoveel meer aan de leuze :" werken loont" Wij zijn al wat ouder en hebben ons steentje lang genoeg bijgedragen. Ik ben diep teleurgesteld en voel mij als oudere respectloos behandeld in deze formatie. En zeker over dit onderdeel. Het huis was nl bedoeld als aanvulling op het kleine pensioen.

Hypotheek afgelost

Ik kan met de verkoop van mijn huis direct alles aflossen. IK heb een spaarvorm. Dus geen schuld bij de bank zeggen ze! Maar klopt dit wel?