Wie de hypotheek geheel of grotendeels heeft afgelost is de komende jaren telkens een beetje duurder uit. Het nieuwe kabinet gaat ‘de Wet Hillen’ afbouwen.
Belastingvoordeel verdwijnt
Het belastingvoordeel voor huizenbezitters die hun hypotheek geheel of grotendeels hebben afgelost verdwijnt. De komende 30 jaar wordt de zogeheten Wet Hillen stapsgewijs afgebouwd. Dit staat in het nieuwe regeerakkoord dat vandaag gepresenteerd is door het Kabinet Rutte 3.
In de Wet Hillen is bepaald dat het eigenwoningforfait voor huizenbezitters vervalt als deze hoger is dan het bedrag aan hypotheekrente die zij betalen.
Het eigenwoningforfait is een klein percentage van de woningwaarde dat je aftrekt van de hypotheekrente. Zo kom je tot jouw hypotheekrenteaftrek. Als je weinig of geen hypotheekrente betaalt wordt dit echter een bijtelling en betaal je juist meer inkomstenbelasting.
Aflos-stimulans wordt aflosboete
De Wet Hillen is ooit in het leven geroepen als stimulans om de (vaak aflossingsvrije) hypotheek af te lossen. Het afbouwen van dit belastingvoordeel leidt tot ophef onder huizenbezitters die de afgelopen jaren flink hebben afgelost. Wie is gaan aflossen vanwege het belastingvoordeel wordt hier nu voor beboet, is de teneur. Het wordt daarom al de ‘aflosboete’ genoemd.
De hevige reactie uit het land was aanleiding voor het nieuwe kabinet om op het laatste moment de termijn van de afbouw te verlengen van 20 naar 30 jaar.
Gevolgen voor de huizenbezitter?
De uitleg van het kabinet over het afbouwen van het belastingvoordeel is dat deze stimulans niet meer nodig is nu aflossen verplicht is voor nieuwe hypotheken. Daarbij moet niet worden vergeten dat het belastingvoordeel over een lange termijn wordt afgebouwd, waardoor dit minder gevoeld wordt.
In het regeerakkoord staan tegenover deze lastenverzwaring een aantal lastenverlichtingen:
- Ouderen die de AOW leeftijd hebben bereikt krijgen een hogere heffingskorting ofwel een hoger belastingvoordeel via de ouderenkorting.
- Het nettoloon van de middeninkomens stijgt door een nieuw belastingstelsel. Voortaan zijn er nog maar 2 belastingschijven: een lage schijf van 36,9% en een hoge schijf van 49,5%.
Lees meer over de gevolgen van het regeerakkoord voor hypotheek en wonen
Ik kan met de verkoop van mijn huis direct alles aflossen. IK heb een spaarvorm. Dus geen schuld bij de bank zeggen ze! Maar klopt dit wel?
Het is een beetje vreemd dat je 30 jaar tegen de hoogste belasting schijf je hypotheek rente aftrekt en gedurende die tijd ook de woz waarde bij je woning opgeteld wordt bij je inkomen. Als je dan alles afgelost hebt vervalt tevens de woz belasting het percentage gaat ook nog eens omlaag naar 0,6% . En reken het nou eens uit als je over je woz waarde 36,9% belasting gaat betalen. Ik ben huizen bezitter met een hoge overwaarde inmiddels ik vindt het redelijk.
Vertrouwen in de toekomst? Het gaat mij niet zozeer om het geld, maar wel om dat vertrouwen. Dat is nu voor de volle 100% weg. Ik beloof nu ook wat: nooit meer een stem voor de VVD, tenzij er alsnog een soort ‘nacht van Wiegel’ komt.
Toonbeeld van de onbetrouwbare overheid. Eerst smeken om toch vooral af te lossen omdat Nederland internationaal gezien teveel schulden heeft en die arme banken onze spaarcenten goed kunnen gebruiken. En daarna lachend een boete opleggen. Onbehoorlijk bestuur.