Klantenbeoordeling 9.7/10

ECB besluit: wat doen de hypotheekrente en spaarrente?

Vandaag heeft de ECB besloten het opkoopprogramma te stoppen. Welke gevolgen heeft dit voor de hypotheekrente? Lees onze renteverwachting.

Lees meer over de laatste belangrijke beleidswijziging van de ECB.

Waarom is de hypotheekrente laag

De hypotheekrente is historisch laag. Dit is mede het gevolg van het lage-rentebeleid dat de momenteel Europese Centrale Bank voert. Om de economie te stimuleren houdt de centrale bank de beleidsrentes laag. Ook koopt de ECB maandelijks miljarden aan onaantrekkelijke staatsleningen op.

Door ‘goedkoop geld’ in de economie te pompen wordt lenen (hypotheek en consumptief krediet) en investeren aantrekkelijk. Sparen wordt door de lage spaarrente juist ontmoedigd. Dit moet de bestedingen in Eurozone aanjagen.

Nog dit jaar de hypotheekrente verlagen?Ontdek jouw beste hypotheekaanbod >

ECB besluit over de hypotheekrente

Inmiddels trekt de economie in de Eurozone aan en ook de inflatiedoelstelling, van bijna 2%, is inzicht. Het lag dan ook in de lijn der verwachting dat de ECB de stimulus gaat afbouwen. In september loopt het huidige opkoopprogramma af.

De ECB heeft besloten om het opkoopprogramma na september verder af te bouwen. Op 31 december stopt de centrale bank helemaal met het opkopen van staatleningen.

Afbouwen van de stimulus betekent dat de druk op de hypotheekrente minder wordt. Het ruime aanbod van kapitaal zorgt namelijk voor een lage kapitaalmarktrente. Dit is weer een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast.


De gevolgen voor de hypotheekrente

De verwachting is dan ook dat de hypotheekrente in de tweede helft van 2018 en in 2019 licht oploopt.

Hoeveel we daar als consument van gaan merken, is de vraag. Historisch gezien is de hypotheekrente nog altijd laag. Verder zijn er diverse factoren die ervoor zorgen dat de hypotheekrente slechts beperkt zal stijgen.

  • De ECB wil met andere beleidsinstrumenten druk op de hypotheekrente blijven houden. De Eurozone staat namelijk nog voor een aantal uitdagingen zoals een beperkte loongroei en dure Euro ten opzichte van de Dollar.
  • Door onrust op de financiële markten (crisis in Italië, mogelijke handelsoorlog), vluchten beleggers in ‘veilige havens’. Een groter aanbod van geld op de kapitaalmarkt van landen als Nederland en Duitsland, zorgt voor een lagere kapitaalmarktrente.
  • De concurrentie op de hypotheekmarkt is toegenomen, onder andere met de komst van nieuwe aanbieders als Tulp en Vista. In het gevecht om de hypotheekklant zijn geldverstrekkers gedwongen om scherp te prijzen en ruime voorwaarden te bieden.

Wat doet de spaarrente?

Wie nu ook een hogere spaarrente verwacht, moeten we teleurstellen. Het opkoopprogramma drukt vooral langlopende leningen. De ECB geeft voorlopig niets prijs over het verhogen van de beleidsrente die van invloed op de spaarrente. Lees waarom de spaarrente niet stijgt met de hypotheekrente.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct