Klantenbeoordeling 9.7/10

Een duurzaam huis, zo doe je dat

Nieuwbouwwoningen voldoen tegenwoordig aan de strengste eisen als het gaat om duurzaamheid. Maar hoe zit dat met bestaande woningen?

Hoewel verduurzamen een investering vraagt, is het eigenlijk een win-winsituatie. Ten eerste verlaag je je CO2-uitstoot en draag je zo bij aan een beter milieu en klimaat. Daarnaast heb je er zelf ook profijt van, onder meer door een fijner en gezonder leefklimaat. Maar je hebt ook financieel voordeel, doordat je energielasten omlaag gaan en je woning meer waard wordt.

Ben je ook van plan je woning te verduurzamen? Hieronder lees je hoe dat doet.

* Je hebt dan nog 2 jaar de tijd om te beslissen waar je dit aan gaat besteden. Ook leg je alvast de hypotheekrente vast. Interessant nu de rente stijgt.

Je energieverbruik verlagen

De eerste stap bestaat uit je energieverbruik zoveel mogelijk te verlagen. Omdat vaak het verwarmen van de woning de meeste energie kost, verdient goede isolatie zichzelf vaak het snelst terug. Daarbij is een goed geïsoleerde woning een voorwaarde voor verdere stappen. Andere energiebesparende maatregelen komen zo namelijk het best tot hun recht.

Afhankelijk van de leeftijd en bouwstijl van de woning kan het nodig zijn de vloer, het dak, de leidingen en de gevels (beter) te laten isoleren. Daarnaast scheelt het een hoop aan stookkosten als je enkel of dubbel glas van de ramen laat vervangen door HR++- of zelfs triple glas.

Verder vormt de verlichting in huis een belangrijk onderdeel van het elektraverbruik. Ten minste, als je nog gloeilampen of halogeenverlichting hebt. Vervang je deze door ledlampen, dan heb je verlichting die tot ruim tachtig procent zuiniger is. Ledverlichting gaat bovendien ook nog eens veel langer mee, dus hoef je minder vaak te vervangen.

Lees meer tips om je koopkracht te verbeteren.

Je woning (en ander water) op een duurzame manier verwarmen

Naast je energieverbruik verminderen, is het ook goed om te kijken naar welk soort energie je kiest. Cv-ketels op gas zijn tegenwoordig weliswaar redelijk zuinig, maar het gas zelf wordt steeds duurder. Ook komt bij de verbranding CO2 vrij. Een duurzamer alternatief is een warmtepomp. Deze haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem of water.

Gebruik je daarbij elektriciteit die je zelf opwekt met zonnepanelen (zie hieronder), dan ben je dubbelop duurzaam bezig. Ook een zonneboiler (die water voor de keuken en badkamer verwarmt met behulp van zonne-energie) draagt bij aan een lager gasverbruik. Ook kun je ervoor kiezen om bepaalde ruimtes met een airco te verwarmen.

Je eigen elektriciteit opwekken

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor (gedeeltelijk) hun eigen elektriciteit op te wekken. In haast alle gevallen doen ze dit met zonnepanelen, waarmee zonne-energie wordt omgezet in bruikbare stroom. In augustus vorig jaar waren er al anderhalf miljoen woningen met zonnepanelen in ons land. En sinds de prijsstijging van energie is de vraag alleen maar toegenomen.

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen krijg je nu nog de betaalde btw terug van de belasting. Het kabinet is van plan vanaf 2023 helemaal geen btw meer over zonnepanelen in rekening te laten brengen. Hierdoor wordt de belastingteruggave overbodig.

Let op: de financieel aantrekkelijke salderingsregeling die eigenlijk als subsidie gold, zal waarschijnlijk vanaf 2023 stapsgewijs binnen een jaar of acht worden afgeschaft.

Advies van een energieadviseur of energieloket

Nu je op de hoogte bent van de meest gangbare manieren om je woning te verduurzamen, is het tijd te gaan kijken welke opties passen bij jouw woning en situatie. Je kunt hiervoor een onafhankelijke energieadviseur inschakelen. Hij of zij kijkt wat er mogelijk is in je woning, en geeft een indicatie van de te verwachten kosten.

Ook hebben haast alle gemeenten in ons land een energieloket. Hier kun je terecht met vragen over energie besparen, opwekken, advies, subsidies en leningen. Soms heeft een energieloket ook een energiecoach, die thuis langs kan komen voor persoonlijk advies.

Bekijk hier een stappenplan voor verduurzaming.


Financiering van woningverduurzaming

In sommige gevallen kan verduurzaming van een woning een forse investering vragen. Is dat het geval, dan is het belangrijk om goed na te gaan hoe je de aanpassingen wil gaan bekostigen. Spaargeld levert nog maar weinig op door de lage spaarrente en dit blijft nog wel even zo. Energiebesparende maatregelen zijn dan een goede investering voor uw vermogen.

Maar mogelijk wil je je spaargeld niet (volledig) besteden. Nu veel woningeigenaren overwaarde hebben door de gestegen woningwaardes, zijn er ruime mogelijkheden om je huidige hypotheek uit te breiden of een extra hypotheek aan te vragen. Bereken uw mogelijkheden voor extra hypotheek of lees meer over wat kan met overwaarde.

Ook kun je denken aan een verbouwingslening. Van een dergelijk consumptief krediet dat als doel verduurzaming van je woning heeft, kun je onder bepaalde voorwaarden de rente (net zoals de hypotheekrente) fiscaal aftrekken. Een ander voordeel is dat je lening gratis online kunt afsluiten. Vergelijk hier het actuele aanbod verbouwingsleningen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct