Klantenbeoordeling 7.7/10

Een huis kopen doe je zo (6 stappen)

Een huis kopen doe je niet zomaar even. Dit start met een huis vinden (tegenwoordig een hele klus) en eindigt bij de notaris. Zo koop je een huis (6 stappen).

1. Een huis kopen begint online

Een huis kopen begint tegenwoordig op internet. Daarbij denk je natuurlijk direct aan Funda. Je bent niet de enige. De huizensite is inmiddels gemeengoed geworden. Maar wist je dat er meer huizensites zijn. Mogelijk vind je daar huizen die niet op Funda staan.

Je moet namelijk een beetje creatief zijn als je tegenwoordig een huis wilt kopen. In deze huizenmarkt is de vraag naar woningen groter dan het aanbod. Dan is wachten op de tweejaarlijkse Open Huizendag niet voldoende. Om een huis te kopen moet je zelf het initiatief nemen. Dit zijn 6 alternatieven om een koophuis te vinden.

Om te weten in welke prijsklasse je kunt zoeken moet je weten hoeveel je kunt lenen. Ook dit kun je online uitzoeken. Bereken eenvoudig jouw maximale hypotheek op basis van het inkomen. Let op: in 2018 zijn de hypotheeknormen strenger geworden en kun je niet meer lenen van de woningwaarde.

Een huis op het oog?Start hier je hypotheekaanvraag >

2. De huizenjacht kan beginnen

Verliefd worden op een huis is mooi, maar het mag natuurlijk geen impulsaankoop zijn. Maak daarom vooraf een wensenlijstje waaraan de woning minimaal moet voldoen.

Dan is het tijd voor de bezichtiging. Hiervoor maak je een afspraak bij de verkopende makelaar. Lees hier meer over de spelregels en aandachtspunten bij een bezichtiging (inclusief handige checklist).

3. Woning op het oog

Als je een woning op het oog hebt, is het tijd om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Je weet dan exact wat je financiële mogelijkheden zijn. Dit onderhandelt een stuk zekerder. Lees meer over hypotheekadvies kiezen.

4. De onderhandelingen

  • Bepaal jouw prijs voor de woning. Win hiervoor zoveel mogelijk informatie in, bijvoorbeeld bij het Kadaster en de makelaar of laat een (voor)taxatie doen.
  • Neem een optie op de woning. De verkoper mag dan alleen met u onderhandelen en gedurende een aantal dagen heb je het recht op eerste koop.
  • Start met bieden en wacht op een reactie verkoper. Geef duidelijk aan of je een voorlopig bod doet (ruimte voor een tegenbod) of dat dit je definitieve bod is.

5. Akkoord!

Je gaat het huis kopen. Daarvoor teken je een voorlopig koopcontract. Dit contract is na 3 dagen en met uitzondering van de afgesproken ontbindende voorwaarden bindend.

Haastige spoed? Lees onze tips voor kopen op een verhitte huizenmarkt.


6. De hypotheek.

Nu is het zaak om de financiering rond te krijgen. Als je op tijd een hypotheekadviseur hebt ingeschakeld is dit geen probleem. Je hoeft alleen nog maar te beslissen welke hypotheek je neemt. Een onafhankelijke adviseur helpt je met het vinden van de laagste hypotheekrente en beste voorwaarden.

Dan is het een kwestie van de gevraagde stukken aanleveren en een bezoek aan de notaris voor de overdracht. Gefeliciteerd je hebt het huis gekocht!

Lees onze tips voor een snelle hypotheekaanvraag.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Een huis kopen doe je zo (6 stappen)".

  1. Ik vond het ook lastig om te onderhandelen over de vraagprijs van mijn woning. Gelukkig heb ik goede adviezen gegeven. Het is verstandig om verschillende gesprekken in te plannen met adviseurs en een notaris. Zo bereid je je goed voor.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct