Klantenbeoordeling 7.7/10

Een hypotheek van je pensioenfonds

Steeds meer pensioenfondsen bieden hypotheken aan. Zorgen deze nieuwe geldverstrekkers voor meer concurrentie voor de banken?

Nieuwe initiatieven

Pensioenfondsen mogen al langer hypotheken aanbieden en ook het kabinet roept de fondsen op om meer in Nederland te beleggen. Recent hebben een aantal pensioenfondsen de stap gezet en gaan rechtstreeks met de banken concurreren. Recent zijn twee nieuwe initiatieven gestart:


Start je hypotheekvergelijkingDe beste hypotheek voor je uitgezocht >

 • Munt Hypotheken
  In september 2014 is Munt Hypotheken gestart. Het geld om de hypotheken te verstrekken wordt bijeen gebracht door de pensioenfondsen Metaal & Techniek, Hoogovens en PGB. In 2015 hebben zich een aantal nieuwe pensioenfondsen aangesloten bij Munt Hypotheken.

 • Tellius
  In juli 2014 heeft Syntrus Achmea het merk Tellius in de markt gezet. Hierbij wordt samengewerkt met een groot aantal kleinere pensioenfondsen. Tellius heeft op deze manier direct meer dan 50 jaar ervaring met het aanbieden van hypotheken. Update: Per 1 november stopt Tellius (voorlopig) met hypotheken.
 • Attens
  In oktober heeft Syntrus Achmea samen met de ledenorganisatie voor het pensioenfonds Zorg en Welzijn (PGGM&CO) het label Attens Hypotheken in de markt gezet. Uniek: enkel de leden van dit pensioenfonds kunnen een hypoteek van Attens krijgen.

Lage rente op lange rentevastperiodes

Pensioenfondsen hebben een lange beleggingshorizon en dit komt terug in de geboden hypotheken. Munt Hypotheken en Tellius zijn sterk op de lange rentevastperiodes. Voor de periodes 20 jaar vast en 30 jaar vast, bieden de pensioenfondsen een lage hypotheekrente. Omdat deze nieuwe geldverstrekkers geen eigen distributienetwerk hebben, worden de hypotheken enkel aangeboden via onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Verschuivingen op de hypotheekmarkt

We zien een duidelijke verschuiving op de hypotheekmarkt: Banken trekken zich terug door strengere kapitaaleisen en pensioenfondsen springen in dit gat. Voor pensioenfondsen is de Nederlandse hypotheekmarkt een interessante belegging. Het rendement is goed en de risico’s beperkt (NHG en aflossen). We verwachten dat deze trend zich de komende jaren voortzet. Pensioenfondsen die in hypotheken gaan zijn niet helemaal nieuw. Eerder werd al het kapitaal van Syntrus Achmea, Aegon en Obvion met hulp van pensioenfondsen bij elkaar gebracht.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Een hypotheek van je pensioenfonds".

 1. Wat ik zou willen weten verstrekken de pensioenfondsen ook aan zzpers? Voor dat soort mensen is niks te krijgen maar worden wel gedwongen om vrije sector te huren ben je nog duurde uit als met een hypotheek. ..mvrg cristell

  Beantwoorden
  • Beste Cristell, ook voor ZZP-ers is het mogelijk een hypotheek af te sluiten. Geldverstrekkers willen hiervoor bewijs van een bestendig inkomen. De algemene richtlijn voor een bestendig inkomen voor ZZPsers is de cijfers over 3 boekjaren. Geldverstrekkers maken soms hierop een uitzondering, bijvoorbeeld met twee boekjaren en een prognose. We kunnen vrijblijvend de mogelijkheden in uw situatie onderzoeken. Vul hiervoor het intake-formulier in: https://www.fx.nl/hypotheek/offerte Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct