Klantenbeoordeling 8.2/10

Een hypotheek zonder advies: goedkoop of duurkoop?

Een hypotheek zonder advies wordt steeds vaker aangeboden. Lekker goedkoop, want je betaalt geen advieskosten. Toch kan goedkoop snel duurkoop worden als je niet voor de laagste rente kiest of kunt kiezen.

Hypotheek zonder advies de toekomst?

Is een hypotheek zonder advies de toekomst? Mogelijk, want meer partijen bieden het aan. Aan de andere kant lijkt het publiek nog niet warm te lopen om zelf de hypotheek samen te stellen en aan te vragen.

De aandacht voor een hypotheek zonder advies (ook wel execution only genoemd) is hoe dan ook gegroeid. Dit heeft 2 belangrijke oorzaken:

Zeker weten dat je de laagste rente kiest?Start hier vrijblijvend jouw hypotheekvergelijking >

Besparen op hypotheekadvies kan duurkoop worden

Kiezen voor een hypotheek zonder advies scheelt toch zo’n 750 euro tot 1000 euro. Dit kan echter snel duurkoop worden als je hierdoor niet voor de laagst mogelijke hypotheekrente kiest.

Een renteverschil van 0,3% op een hypotheek van 250.000 euro kost je het eerste jaar ook 750 euro. En wat te denken als je deze rente voor 20 jaar vastzet. Dit nog afgezien van herstelkosten als je onverhoopt de verkeerde keuzes maakt, zoals een offerte die te snel verloopt.

Niet altijd de laagste rente met execution only

Ga in ieder geval niet voor de eerste de beste aanbieder van execution only en zeker niet voor de goedkoopste. Maar kies voor een partij die meerdere geldverstrekkers aanbiedt. Dit zijn de onafhankelijke advieskantoren die ook execution only aanbieden. Bijkomend voordeel: kom je er zelf niet uit, dan kun je alsnog een adviseur inschakelen.

Maar ook dan heb je niet de garantie van de laagste hypotheekrente in de markt. Met een execution only hypotheek kun je namelijk slechts bij 12 geldverstrekkers terecht. Bij het grootste deel van de geldverstrekkers (op dit moment 20) is een hypotheek zonder advies helemaal niet mogelijk.

Een hypotheek zonder advies; hoe werkt het?

Een hypotheek is door de overheid aangemerkt als ‘complex financieel product’. Dit betekent dat advies verplicht is als je een hypotheek sluit. Voor mensen die veel van hypotheken weten wordt een uitzondering gemaakt. Zij kunnen een hypotheek afsluiten zonder advies.


Een kennis- en ervaringstoets vooraf is daarom verplicht. Opvallend: de uitslag van de toets is niet bindend. Wie niet slaagt voor de toets, kan een hypotheek afsluiten zonder advies, maar dit wordt afgeraden.

Een hypotheek zonder advies wordt ook wel ‘Execution only genoemd. Dit betekent zoveel als ‘enkel de uitvoering. Jij stelt zelf de hypotheek samen en dient de aanvraag in. Vervolgens controleert de geldverstrekker de aanvraag en wordt de hypotheekofferte opgemaakt (de uitvoering). Daarbij zorg jij ervoor dat de benodigde documenten op tijd en volgens de richtlijnen worden aangeleverd.

Onderzoek wees eerder uit dat een hypotheek zonder advies nauwelijks goedkoper is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct