Een lichtpuntje voor de spaarrente: deposito sparen

  Door: Roel 3610 keer gelezen
Spaarrente deposito sparen

De spaarrente is historisch laag en dit zal naar verwachting ook in 2018 zo blijven. Zijn er nog lichtpuntjes voor spaarders? We tippen deposito sparen.

Spaarrente historisch laag

Vorig jaar is de spaarrente gedaald naar een historisch dieptepunt. Wie nu een spaarrekening afsluit ontvangt gemiddeld 0,25% rente. Bij de grootbanken is de spaarrente nog maar 0,05%. We verwachten dat hier in 2018 geen verandering in komt.

Sterker nog, zolang de Europese Centrale Bank de beleidsrente laag houdt daalt de spaarrente telkens iets verder. Daarbij komt ook een negatieve spaarrente in beeld.

Lichtpuntje voor spaarders: deposito sparen

Voor spaarders die snakken naar beetje goed nieuws, kunnen we toch een lichtpuntje melden. Op deposito sparen, met name met een lange looptijd, zien we een voorzichtige beweging naar boven. Zo hebben ING en Triodos onlangs hun deposito rente verhoogd.

De meest spectaculaire stijging voor deposito sparen zien we bij de buitenlandse spaarbanken die we vorig jaar aan onze rentelijst hebben toegevoegd. Zo heeft het Tsjechische J&T Banka onlangs de hoogste rente voor een 5 jaars deposito op 2% gezet.

Lees meer over sparen in het buitenland: doen of niet?

Waarom stijgt de deposito rente

Deze lichte stijging van de depositorente komt door de langere looptijd. Waar de direct opneembare spaarrekening is gekoppeld aan de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB), wordt de deposito rente ook beïnvloed door de kapitaalmarktrente.

Deze markt voor vermogenstitels met een looptijd vanaf 2 jaar, stijgt als het economisch voor de wind gaat. Daarnaast gaat de ECB in 2018 de druk op de kapitaalmarktrente verlagen door het opkoopprogramma af te bouwen.

Dit gaat naar verwachting ook voor een lichte stijging van de hypotheekrente in 2018 zorgen.

Deposito rekening openen

Wie spaargeld op een depositorekening zet, moet dit bedrag tijdelijk kunnen missen. Het spaargeld is namelijk niet vrij opneembaar. Denk dus goed na over je toekomstplannen en houdt altijd een buffer aan voor als even tegenzit. Haal je het geld eerder van de depositorekening, dan betaal je een boete.

Je kunt kiezen voor depositorekeningen met een looptijd van 1 maand tot 20 jaar. Waarbij een langere looptijd de hoogste spaarrente geeft. Een 5 jaars deposito is momenteel erg interessant, omdat banken deze looptijd gebruiken om hun depositorekening ‘in de etalage te zetten’.

Spaarrente

De hoogste spaarrente? Vergelijk alle rentes.

Deposito Sparen

Vergelijk alle deposito spaarrekeningen.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.