Einde rentevastperiode: oversluiten of verlengen?

  Door: Roel 1455 keer gelezen
Einde rentevast periode: oversluiten of verlengen?

Ga je oversluiten of de hypotheek verlengen? Op het einde van de rentevastperiode ben je vrij om te kiezen. Boetevrij! Zo maak je de juiste keuze.

Verleningsvoorstel van je huidige bank

Wie een nieuwe hypotheek afsluit of een bestaande hypotheek oversluit, legt de hypotheekrente voor een aantal jaar vast. De rentevastperiode van 10 jaar werd lange tijd het meest gekozen, maar we zetten de hypotheekrente steeds langer vast.

Is oversluiten voor jou voordelig?Start vrijblijvend de berekening >>>

Drie maanden voor het einde van de rentevastperiode krijg je van de bank een voorstel voor nieuwe periode met een nieuwe rente, gebaseerd op de huidige marktrente.

Ga niet klakkeloos akkoord

Nog altijd zijn er huizenbezitters die klakkeloos akkoord gaan met dit verlengingsvoorstel. Niet slim! Het einde van de rentevastperiode is namelijk ook het moment dat je kunt overstappen naar een andere geldverstrekker of de hypotheek aan te passen. Zonder boeterente te betalen!

Gebruik de 3 maanden voor het einde van de rentevastperiode om het voorstel van je huidige bank te vergelijken met het aanbod in de markt.

Hypotheek oversluiten interessant of verlengen? (5 vragen)

Oversluiten is interessant als daarmee lagere hypotheekrente mogelijk is. Voor een goede afweging stel je jezelf de volgende 5 vragen:

1. Levert oversluiten een besparing op (kosten vs. baten)?

Op het einde van de rentevastperiode is oversluiten boetevrij, maar niet kosteloos. Je betaalt namelijk oversluitkosten (advies, taxatie en notaris) voor de nieuwe hypotheek. Uiteraard moeten de kosten opwegen tegen de lagere hypotheekrente die met de overstap gerealiseerd wordt.

2. Past de nieuwe hypotheek binnen de huidige hypotheeknormen?

Volgens de hypotheeknormen van 2018 kun je niet meer lenen dan de woningwaarde. Daarnaast wordt de hypotheek getoetst op het inkomen. Bereken jouw maximale hypotheek.

3. Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek behouden?

Het is mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek onder voorwaarden over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Met een hypotheek van voor 2013 behoud je daarbij het recht op hypotheekrenteaftrek.

4. Is aflossen interessant?

Toch is aflossen het overwegen waard, bijvoorbeeld om het risico op een restschuld te verlagen. Daarbij kan een lagere hypotheek in verhouding op de woningwaarde een rentekorting opleveren.

Kies je ervoor om structureel (annuïtair of lineair) af te lossen, dan ben je mogelijk goedkoper uit. De laatste jaren is de aflossingsvrije hypotheek namelijk duurder geworden door een renteopslag die banken hiervoor rekenen

5. Heb je even?

Oversluiten vraagt meer tijd van je dan blind het verlengingsvoorstel van de bank te tekenen. Aan de andere kant; je hebt dit artikel niet voor niets helemaal tot onderaan gelezen. Start daarom direct je hypotheekvergelijking.

Lees ook: Hypotheek oversluiten: kosten en mogelijkheden

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel u kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.