Ga je oversluiten of de hypotheek verlengen? Op het einde van de rentevastperiode ben je vrij om te kiezen. Boetevrij! Zo kies je de laagste hypotheekrente.
Einde rentevastperiode. Wat nu?
Bij het sluiten van een nieuwe hypotheek kiezen veel huizenbezitters voor een rentvast periode, bijvoorbeeld 20 jaar vast. Je weet dan zeker dat de hypotheekrente gedurende die periode gelijk blijft.
Op het einde van de rentevastperiode krijg je van de bank een voorstel met een nieuwe hypotheekrente. Als je hiermee akkoord gaat, of niet reageert, ligt deze rente opnieuw voor een periode vast.
Let op: Het verlengingsvoorstel dien je minimaal 3 maanden voor het einde van de rentevastperiode te ontvangen.
Is oversluiten voor jou voordelig?Start vrijblijvend de berekening >
Ga niet klakkeloos akkoord met het verleningsvoorstel
Nog altijd zijn er huizenbezitters die klakkeloos akkoord gaan met dit verlengingsvoorstel. Niet slim! Het einde van de rentevastperiode is namelijk ook het moment dat je kunt overstappen naar een andere geldverstrekker of de hypotheek aan te passen. Zonder boeterente te betalen!
Gebruik de 3 maanden voor het einde van de rentevastperiode om het voorstel van je huidige bank te vergelijken met het aanbod in de markt.
5 vragen: is de hypotheek oversluiten interessant?
Oversluiten is interessant als daarmee lagere hypotheekrente mogelijk is. Voor een goede afweging stel je jezelf de volgende 5 vragen:
1. Levert oversluiten een besparing op (kosten vs. baten)?
Op het einde van de rentevastperiode is oversluiten boetevrij, maar niet kosteloos. Je betaalt namelijk oversluitkosten (advies, taxatie en notaris) voor de nieuwe hypotheek. Uiteraard moeten de kosten opwegen tegen de lagere hypotheekrente die met de overstap gerealiseerd wordt.
Tip: Met een vrijblijvend oversluitrapport weet je of jouw hypotheek goedkoper kan.
2. Past de nieuwe hypotheek binnen de huidige hypotheeknormen?
Volgens de hypotheeknormen kun je dit jaar niet meer lenen dan de woningwaarde. Daarnaast wordt de hypotheek getoetst op het inkomen. Bereken jouw maximale hypotheek.
3. Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek behouden?
Het is mogelijk om de aflossingsvrije hypotheek onder voorwaarden over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Met een hypotheek van voor 2013 behoud je daarbij het recht op hypotheekrenteaftrek.
Tip: Bij een spaarhypotheek verlengen of oversluiten met je met nog een aantal dingen rekening houden.
4. Is aflossen interessant?
Toch is aflossen het overwegen waard, bijvoorbeeld om het risico op een restschuld te verlagen. Daarbij kan een lagere hypotheek in verhouding op de woningwaarde een rentekorting opleveren.
Kies je ervoor om structureel (annuïtair of lineair) af te lossen, dan ben je mogelijk goedkoper uit. De laatste jaren is de aflossingsvrije hypotheek namelijk duurder geworden door een renteopslag die banken hiervoor rekenen
5. Heb je even?
Oversluiten vergt meer tijd van je dan blind het verlengingsvoorstel van de bank te tekenen. Dit moet je er wel voor over hebben om de laagste hyptoheekrente te krijgen. Start hier met een berekening van je voordeel bij oversluiten.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.