Klantenbeoordeling 9.7/10

Eindejaarstips voor hypotheek, geld en besparen

Wil je op het einde van het jaar nog snel besparen? Dit zijn onze bespaartips voor hypotheek en persoonlijke financiën. Dat is mooi meegenomen!

Overweeg extra aflossen op de hypotheek

De hypotheekrente is historisch laag, maar nog altijd een aantal procenten hoger dan de spaarrente. Door extra af te lossen met spaargeld, kun je jouw rentelast verlagen. Bij een aflossingsvrije (top)hypotheek verlaag je tevens het risico op een restschuld.

Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks 10% tot 20% boetevrij aflossen. Overweeg je om volgend jaar te gaan oversluiten, ook dan is nu aflossen interessant. Je betaalt dan minder boeterente.

Vermogen verlagen voor minder belasting

Minder rente, minder risico, minder boete, maar ook minder vermogen. Dat laatste is weer voordelig voor je belastingaanslag. De peildatum voor de vermogensrendementsheffing is namelijk 1 januari. Het kan dus interessant zijn om je vermogen nog voor die datum te verlagen.

Nu niet meteen naar de pinautomaat rennen. Lees eerst onze tips om jouw vermogen te verlagen, zonder risico’s en vaak met een extra financieel voordeel.

Wat kun je doen voor je spaargeld?

Voor de spaarrente was het een dramatisch jaar. De verwachting is dat daar in 2018 (vooralsnog) geen verandering in komt. Wat kun je in de tussentijd doen voor je spaargeld:

Niet sparen, maar wel een hoger rendement? Onderzoek eens uw mogelijkheden van beleggen.


Besparen op de vaste lasten

December is ook de maand om de zorgpremies voor het nieuwe jaar te vergelijken. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt is gebleken dat Nederlanders gemiddeld 100 euro kunnen besparen door over te stappen.

Overstappen van energiemaatschappij kan tevens een besparing opleveren. Naast een lager energietarief, bieden energieaanbieders vaak een welkomstkorting. Jouw voordeel kan oplopen tot honderden euro’s. Bereken hier je nieuwe energietarief + welkomstkorting.

Besparen in 2018

Voor een aantal zaken moet je wachten tot 2018 om voordeel te behalen:

  • Start met een cursus of opleiding, want de persoonsgebonden aftrekpost voor scholingsuitgaven vervalt per 1 januari 2019.
  • De onderhoudskosten voor een monumentenpand zijn tot 1 januari 2019 nog fiscaal aftrekbaar.
  • Verhuur de eigen woning pas na 2 januari 2018 dan wordt deze niet in de box 3-heffing meegenomen.
  • In 2018 komen meer mensen in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie. Lees meer over de ruimere NHG-normen.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct