Klantenbeoordeling 8.2/10

Eindejaarstips 2019: voor hypotheek, sparen en geld besparen

Nu regelen en volgend jaar besparen. Dit zijn onze eindejaarstips voor huizenbezitters en spaarders. We helpen je anticiperen op de fiscale veranderingen.

Nog dit jaar je hypotheek oversluiten

Met de hypotheekrente op een voorlopig laatste punt, kan het interessant om je hypotheek over te sluiten. Als je nog dit jaar oversluit kun je de kosten (inclusief boeterente) fiscaal aftrekken tegen 49%. De komende jaren wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd tot 37,1% voor iedereen in 2023.

Nog een reden om dit jaar in actie te komen, is als je de hypotheek wilt oversluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Dit wordt volgend jaar een stuk lastiger. Vanaf 2020 bepaalt namelijk de marktwaarde van de woning of je binnen de kostengrens van de garantie valt. Nu is dat nog de, vaak lagere, hypotheeksom.

Naast extra zekerheid, biedt oversluiten naar NHG de volgende voordelen:

  • Veel banken bieden rentekorting met een NHG-hypotheek. Bereken hier uw laagste hypotheekrente met en zonder NHG.
  • Met de garantie komen onder andere ouderen, flexwerkers en ondernemers eerder in aanmerking voor een hypotheek.

Zorgverzekering kiezen

December is ook de maand waarin je jouw zorgverzekering voor volgend jaar kunt kiezen. Inmiddels zijn alle zorgpremies voor 2020 bekend en kan het vergelijken beginnen. Dit jaar is er nog een extra reden om je zorgverzekering tegen het licht te houden. In 2020 gaat namelijk de maximale collectiviteitskorting van omlaag. De toegestane korting op de zorgpremie gaat van 10% naar 5%.

Hierdoor is uw huidige zorgverzekering mogelijk niet meer het voordeligst. Een extra reden om de zorgpremies voor 2020 te vergelijken. Je hebt tot en met 31 december om je keuze te maken.

Je box 3-vermogen verlagen

Heb je box 3-vermogen boven de heffingsvrije grens, dan loopt de belastingdruk flink op. Het kan daarom interessant zijn om een geplande grote aankoop naar voren te halen. Zo verlaagd je jouw ‘grondslag sparen en beleggen’ op peildatum 1 januari.


Ben je van plan om een elektrische auto te kopen dan is het slim om dit nog voor de jaarwisseling te doen. In 2020 gaat de bijtelling voor elektrische auto’s van 4% naar 8%. Ook geldt dit volgend jaar voor de eerste € 45.000,- van de cataloguswaarde, in plaats van € 50.000,-.

Andere slimme manieren om uw Box 3-vermogen verlagen zijn:

  • Je hypotheek aflossen. Lees hier wanneer aflossen wel of niet voordelig is.
  • Dure leningen aflossen. Kleine en kortlopende leningen aflossen levert de grootste besparing op.
  • Een schenking doen: in 2019 mag je € 5.428,- belastingvrij schenken per kind. Voor kinderen tussen 18 en 40 jaar geldt een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van € 26.040,-. Voor een studie is dit € 54.246,- en voor huis en hypotheek € 102.010,-.
  • Je hypotheekrente vooruit betalen. Verschillende banken staan dit toe. Naast een lager Box 3-vermogen, profiteer je iets meer van de hypotheekrenteaftrek nu deze daalt.
  • Geven aan een goed doel. Deze giften mag je, onder voorwaarden, fiscaal aftrekken.

De spaarrente is laag en dat blijft naar verwachting nog wel even zo. De vermogensbelasting zou hoe dan ook weer even pijn doen.  Hier komt verandering in, maar nog niet volgend jaar. Door nieuwe belastingregels is uw spaargeld vanaf 2022 grotendeels belastingvrij.

Van energiemaatschappij veranderen

Ben jij dit jaar al overgestapt van energiemaatschappij? Dit levert je, naast het laagste tarief, vaak een welkomstkorting op. Je voordeel kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Bereken hier je nieuwe energietarief + welkomstkorting.

Meer bespaartips:

  • Volg in 2019 of 2020 nog een opleiding of studie. De kosten hiervan kun je tot 2021 nog aftrekken van de inkomstenbelasting. Daarna vervalt de persoonsgebonden aftrekpost voor scholingsuitgaven waarschijnlijk.
  • Beleggers die de vrijstelling groene beleggingen nog niet benut hebben kunnen dit in 2019 alsnog doen. Per persoon geldt een vrijstelling in box 3 van € 58.540,-.
  • Fiscale partners mogen het gezamenlijke vermogen in box 3 onderling aan elkaar toerekenen. Voor vermogen boven de heffingvrije grens kan dit een Belastingvoordeel opleveren.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct