Klantenbeoordeling 10.0/10

Eindejaarstips voor hypotheek, sparen en besparen

Op het einde van het jaar financieel voordeel behalen, wie wil dat nu niet? Dit zijn onze eindejaarstips voor onder andere hypotheken en sparen.

Geld uitgeven voor fiscaal voordeel

Geld uitgeven is niet alleen leuk, het kan je ook helpen om volgend jaar minder belasting te betalen. Heb je op 1 januari namelijk meer dan € 25.000,- spaargeld (of € 50.000,- met een fiscaal partner), dan betaal je over dat deel vermogensrendementsheffing.

Het kan dus interessant zijn om een geplande grote aankoop naar voren te halen om zo je spaargeld te verminderen.

Hypotheek aflossen

Wie een eigen woning bezit, kan de hypotheek deels aflossen met spaargeld. Mogelijk kom je daarmee in een lagere risicoklasse en ga je minder hypotheekrente betalen. Omdat je maar een deel van de hypotheek boetevrij mag aflossen, kan het interessant zijn om nu een aflossing te doen en volgend jaar nog eens. Lees wanneer aflossen wel en niet verstandig is.

Meer rendement voor je spaargeld

Met de lage spaarrente van dit moment is het rendement op je spaargeld beperkt. Rekening houdend met de inflatie en vermogensrendementsheffing wordt je spaargeld zelfs minder waard. Nu kun je wachten tot de spaarrente weer gaat stijgen. In onze spaarrente verwachting lees je dat dit nog een tijd gaat duren.

We hebben daarom een aantal tips voor een hoger rendement voor je spaargeld:

Goedkoop geld lenen

Niet alleen de hypotheekrente is laag, ook geld lenen met een consumptief krediet is op dit moment goedkoop. Door een lening naar voren te halen kun je voorkomen dat je vermogensrendementsheffing betaalt. Met een consumptief krediet verminder je namelijk je belastbare vermogen. Je moet dan wel zeker weten dat je de lening ook volgend jaar zou afsluiten. Dit geldt ook voor onderhandse leningen.

Overstappen met energie voor korting

Ben jij dit jaar al overgestapt van energiemaatschappij? Ons advies is: doen. Naast dat je kiest voor de laagste energiepremie in de markt, ontvang je namelijk bij veel energiemaatschappijen een welkomstbonus. Deze overstap-premie kan oplopen tot € 235,- en ontvang je op het einde van je energiecontract. Vergelijk energietarieven van alle maatschappijen inclusief de welkomstkorting.

Geld schenken voor een woning

Vanaf 1 januari 2017 wordt de schenkingsvrijstelling verhoogd tot 100.000. De begunstigde moet tussen 18 en 40 jaar zijn en een familieband is geen vereiste meer.

De verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is eenmalig met de volgende aanvullende bepalingen:


  • Heb je in 2010 tot en met 2014 als eens een schenking gedaan aan dezelfde begunstigde, dan geldt de verhoogde vrijstelling niet.
  • Heb je in 2015 of 2016 al eens aan dezelfde begunstigde geschonken onder de verhoogde vrijstelling, dan mag je dit bedrag in 2017 of 2018 aanvullen met maximaal € 46.984,-.
  • Heb je voor 2010 al een eenmalige vrijgestelde schenking gedaan, dan mag je vanaf 2017 maximaal € 27.567,- bijschenken. Wil je in de toekomst nog een grote schenking doen, dan kunt je beter dit jaar nog € 27.567,- schenken. Je vergroot dan de schenkingsvrijstelling voor komende jaren met € 46.984,-.

De schenking mag u uitsmeren over 3 jaren. Dit is interessant als de schenking wordt gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. U mag namelijk vaak maar een deel van de hypotheek boetevrij aflossen.

Premie autoverzekering kan omlaag

De premie voor je autoverzekering kan mogelijk omlaag. Uit onderzoek van Consuwijzer blijkt dat door te shoppen de autoverzekering voor veel huishoudens goedkoper kan. Zo kan een ouder stel gemiddeld € 200,- besparen door de premie voor autoverzekering te vergelijken.

Vergeet niet je zorgverzekering te kiezen

De zorgpremies voor 2017 zijn bekend. Volgend jaar kunt u een zorgverzekering kiezen vanaf € 71,95. Vergelijk eenvoudig alle zorgpremies of kies voor een uitgebreide vergelijking met voorwaarden. Je hebt nog tot 1 januari om jouw zorgverzekering voor volgend jaar kiezen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct