Klantenbeoordeling 9.7/10

Eindejaarstips: zo kun je nog snel besparen

Het einde van het jaar is een goed moment om je financiën tegen het licht te houden. Vaak kun je besparen door dit jaar nog in actie te komen.

1. Extra aflossen op de hypotheek

Door extra af te lossen op de hypotheek verlaag je direct je maandlasten. Daarnaast daalt de hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde. Als dit ervoor zorgt dat je in een lagere risicoklasse komt, vervalt mogelijk je risico-opslag of kun je rentekorting krijgen.

Let op: banken vertellen het je niet altijd als de hypotheekrente omlaag kan. Dit moet je dus zelf in de gaten gehouden.

2. De woning opnieuw laten taxeren

Ook door de huizenprijsstijging is bij veel huizenbezitters de hypotheeksom gedaald in verhouding tot de woningwaarde. De hogere woningwaarde moet dan wel worden vastgelegd met een taxatie. Nu de huizenprijzen niet meer stijgen en mogelijk zelfs licht gaan dalen, is dit hét moment om dat te doen.

De woning opnieuw taxeren hoeft niet duur te zijn. Bij veel geldverstrekkers is een Desktop taxatie voldoende. Deze regel je volledig online en kost je tussen €60,- en €90,-.

3. Langer profiteren van de jubelton

In 2023 kun je nog maar €28.947,- belastingvrij schenken voor de eigen woning. Dit jaar is dat nog €106.671,-. Daarmee komt feitelijk de jubelton te vervallen. Je kunt echter nog een jaar langer gebruik maken van de ruime schenkingsvrijstelling voor de eigen woning.

Daarvoor moet je dit jaar nog een schenking doen, met een passende omschrijving zoals ‘aankoop woning’. In 2023 mag je dan het totale schenkingsbedrag aanvullen tot €106.671,-.

De begunstigde heeft vervolgens tot 31 december 2024 om het volledige schenkingsbedrag aantoonbaar te besteden aan de eigen woning. Let op dat er op het juiste moment en op de juiste wijze aangifte wordt gedaan door de ontvanger van de schenking. Lees hoe je langer gebruik kunt maken van de jubelton.

4. De vermogensbelasting verlagen

Aflossen en schenken werd vaak gedaan om de vermogensbelasting te verlagen. Dat is nu minder noodzakelijk. Door een nieuwe rekenmethode om het box 3-inkomen te bepalen, wordt spaargeld in 2022 minder zwaar belast.

Vanaf dit jaar wordt uitgegaan van de werkelijke verdeling tussen spaargeld en beleggingen. Ook wordt gebruik gemaakt van fictieve rendementspercentages die dichterbij de werkelijkheid liggen.

Hoewel de vermogensbelasting eerlijker is geworden, betaal je boven de heffingsvrije grens nog altijd belasting. In 2022 is dit € 50.650,- of het dubbele voor fiscale partners. Voor hen is het interessant om bepaalde uitgaven dit jaar nog te doen.

Dit geldt ook voor mensen die in hoogste schijf van de inkomstenbelasting vallen, ofwel dit jaar meer dan € 69.398,- verdienen. Een aantal aftrekposten voor de inkomstenbelasting worden namelijk stapsgewijs afgebouwd, waaronder hypotheekrente, partneralimentatie, giften, zorg- en reiskosten.

Door bepaalde uitgaven nu te doen, kun je deze nog aftrekken tegen percentage van 40%, in plaats van 36,9% volgend jaar.

5. Pensioengat fiscaal vriendelijk aanvullen

Wanneer je langere tijd niet genoeg pensioen hebt opgebouwd is er sprake van een pensioengat. Dit kun je fiscaal vriendelijk aanvullen door je jaarruimte te gebruiken. Hoeveel dit precies is, kun je berekenen op de website van de belastingdienst. Je kunt je jaarruimte tot 7 jaren terug aanvullen. Bekijk hier interessante opties voor pensioenbeleggen.

6. Profiteer van nieuwe hoogste spaarrentes

Door de gestegen spaarrente is het weer interessant om spaargeld te hebben. Voor 2023 verwachten we dat de tarieven van spaarbanken verder stijgen. Wil je hier optimaal gebruik, dan kies je natuurlijk de hoogste spaarrente van dit moment.


De hoogste rente op een vrij opneembaar spaarrekening is nu 1,50% en verkrijgbaar bij CiviBank. Wie het spaargeld een tijdje wil vastzetten kan de volgende hoogste spaarrentes krijgen via FX.nl.

Of kies voor beleggen als je wat meer risico wilt en kunt nemen met een deel van je spaargeld.

7. Niet vergeten: zorgverzekering 2023 kiezen

Bij veel zorgverzekeraars gaan we volgend jaar meer betalen dan nu. Maar hoe zit dat voor jou? Hier vergelijk je de zorgpremies 100% onafhankelijk. Misschien zie je wel een betere premie dan jouw huidige zorgverzekering. Je hebt tot 31 december om over te stappen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct