Klantenbeoordeling 9.7/10

Eindelijk meer maatwerk voor hypotheken

Nieuwe initiatieven maken een hypotheek bereikbaar zonder vast contract, met een restschuld of voor een beleggingspand. Eindelijk meer maatwerk voor hypotheken!

Beoordelen hypotheekaanvraag

Geldverstrekkers beoordelen een hypotheekaanvraag op een aantal punten. Ze zijn hierbij gebonden aan de nu geldende hypotheeknormen en kunnen zelf aanvullende verstrekkingsnormen toepassen. Een aanvraag wordt afgewezen als deze op 1 of meer punten niet voldoet.

Normen algemeen toegepast

Deze hypotheeknormen moeten voorkomen dat aanvragers een te groot risico nemen. Dit kan leiden tot betalingsproblemen en mogelijk wordt de hypotheek niet helemaal afgelost. Het nadeel is echter dat de normen algemeen worden toegepast, terwijl geen enkele situatie gelijk is.

Dit leidt soms tot situaties die moeilijk zijn uit te leggen. Zoals voor een starter die wel voor € 700,- mag huren, maar een hypotheeklast van € 535,- is te hoog.

Benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkhedenMaak vrijblijvend een berekening >

Meer maatwerk voor hypotheken

De oplossing is meer maatwerk voor hypotheken. Dit zien ook steeds meer geldverstrekkers in. Daarnaast is er de onafhankelijke hypotheekadviseur die je wijst op de mogelijkheden. Hij of zij kent de markt en weet ook bij welke geldverstrekker je met jouw situatie terecht kunt.

Maatwerk is ook vaker mogelijk bij consumptief geld lenen, zie ook: Geld lenen voor zelfstandig ondernemers voordeliger.

Hypotheek zonder vast contract

Het duurt tegenwoordig langer voordat een werknemer een vast contract krijgt. Daarnaast is in sommige sectoren flexibiliteit juist een pré. Ook voor ZZP-ers geldt dat zij vaak meerdere opdrachtgevers hebben.

Lange tijd was een vast dienstverband of de intentie daartoe (aangetoond middels een intentieverklaring) een vereiste voor een hypotheek.

Tegenwoordig bieden verschillende geldverstrekkers een hypotheek zonder vast contract aan. Er wordt dan aanvullende informatie gevraagd over je inkomen in de vorm van salarisstroken of aangiftes IB van de afgelopen 3 jaar. Maar er gebeurt meer:  

  • Op dit moment wordt een test gedaan waarbij uitzendkrachten, middels een perspectiefverklaring, de mogelijkheid hebben om een hypotheek af te sluiten. Update: 9 uitzendbureau's hebben zich aangesloten bij het initiatief met de perspectiefverklaring.
  • Daarnaast kunnen ZZP-ers per 1 december al na 1 jaar een hypotheek met NHG aanvragen bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank.

Hypotheek voor een beleggingspand

Een andere groep heeft vaak al een hypotheek, maar wil graag investeren in de woningmarkt. Een woning kopen en vervolgens verhuren is interessant nu zowel de hypotheekrente als de spaarrente laag zijn. Wie echter niet de hele koopsom aan vrij vermogen heeft, heeft kan geen beleggingspand kopen.

Een aantal geldverstrekker springt in dit gat met de verhuurhypotheek. Zo kun je een beleggingspand kopen, deels met een hypotheek. Hier worden een aantal extra voorwaarden aan gesteld. Zo kun je niet het hele bedrag lenen en moet de woning staan in 1 van de 24 grote steden in Nederland.


Hypotheek bij een restschuld

Wie hogere hypotheek heeft dan de waarde van de woning, krijgt bij verkoop te maken met een restschuld. Dit kan een belemmering zijn bij de aankoop van een andere woning.

Bij verschillende geldverstrekkers is het mogelijk een restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Ook de overheid denkt mee. Een restschuld ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Daarnaast wordt de schenkingsvrijstelling bij een restschuld in 2017 verruimd.

Denk bij een restschuld ook eens aan financiering met een consumptief krediet.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Eindelijk meer maatwerk voor hypotheken".

  1. 1 juni 2020 loopt mijn hypotheek af, zie geen kans om het volledig af te lossen. Oversluiten lukt al helemaal niet. Omdat ik ouder ben dan 72 jaar wil geen bank je meer van dienst zijn, maar heb wel een behoorlijke overwaarde. 6 weken voor afloop krijg ik te horen dat het bedrag betaald moet worden wat ik dus niet heb. Zou mijn eigen hypotheekverstrekker dan wel gaan voor een nieuwe hypotheek. Heeft iemand hier ervaring mee. Roel heb jij een oplossing/idee. Is het wettelijk geregeld wanneer je over de 72 bent dat geen bank je wil helpen? Ben nooit in gebreke gebleven. Ben benieuwd, vr gr.

    Beantwoorden
  2. Dag,
    Met genoegen wil ik reageren op uw artikel.
    Zelf heb exact 6 jaar geleden een nieuwe 1ste hypotheek afgesloten voor 10 jaar aflossingsvrij. Nu de rente laag is ben ik gaan onderzoeken of ik mijn hypotheek kan onderbrengen bij een andere bank, verschillende gesprekken gehad echter niet EEN instantie kan/wil mijn huidige hypotheek overnemen waar ik uiteindelijk gebruik ga maken van de enige overgebleven mogelijkheid om mijn hypotheek maandlasten te verlagen en als zodanig bij mijn huidige (niet voordelige) bank mijn hypotheek te laten met mogelijkheden voor middeling cq herziening met keuze mogelijkheden uiteenlopend van 10 ™ 20 jaar.
    Helaas heb ik moeten constateren dat nog door geen enkele bank mijn specifieke situatie van DIT moment (flex, zzp, en 0-urencontract) mogelijkheden gaf om mijn lopende hypotheek over te nemen, dat terwijl mijn toekomstig inkomen/ vermogen / ruimschoots wel de mogelijkheid gaat geven van oversluiten, niet gedacht dat er ZO kortzichtig beoordeeld zou worden, met ongeloof en alom verbazing achterblijvend.

    Beantwoorden
    • Beste, Uit uw bericht en de reactie van Dhr. Ter Reehorst kunnen we concluderen dat geldverstrekkers nog lang niet genoeg maatwerk bieden. Bedankt daarvoor. We blijven de ontwikkelingen voor u in de gaten houden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl).

      Beantwoorden
  3. Helaas is een heel grote groep uitkerings gerechtigde verstoken van het verkrijgen van een hypotheek daar er tot heden geen enkele bank met de genoemde doelgroep überhaupt maar een gesprek wil aangaan.Ook al vraag je een hypotheek van slechts 40 % van de vrije verkoopwaarde :ze gaan gewoon NIET met je in gesprek terwijl een gezonde risico analyse zou uitwijzen dat de persoon in kwestie goedkoper gaan wonen en het zeer royaal kan betalen maar nee men praat niet eens met uitkerings gerechtigde. Daar moet verandering in komen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct