Klantenbeoordeling 8.2/10

Elektrische auto verzekeren, waar moet je op letten?

Elektrisch rijden lijkt de norm te worden. Logischerwijs moet je gewoon een autoverzekering moeten afsluiten, maar is dit echt anders bij een auto op stroom?

Elektrisch rijden lijkt de norm te worden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. In 2018 reden er maar liefst 1,4 miljoen elektrische auto’s op de weg. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren fors stijgen. Deze ontwikkeling heeft alles te maken met de veranderingen in ons straatbeeld. We besteden meer aandacht aan het milieu, zoeken naar duurzame oplossingen en zijn in de ban van de opkomende energietransitie. Elektrisch rijden lijkt de norm te worden. Maar wat betekent elektrisch rijden voor jou? Logischerwijs zal je ook gewoon een autoverzekering moeten afsluiten, maar is dit echt anders bij een auto op stroom? En waar moet je dan op letten? Dat lees je in dit artikel!

Hogere premies bij elektrische auto’s

Op dit moment betaal je voor een elektrische auto meer geld dan voor een traditionele auto op diesel of benzine. Naar verwachting zal dit bedrag de komende jaren dalen door de stijgende vraag en subsidies van de overheid, maar voor nu gaan we nog even uit van een hogere prijs. Doordat een elektrische auto meer geld kost, zal de premie van de autoverzekering ook hoger komen te liggen. Daarnaast kiezen sommige mensen ervoor om een aparte accu voor een auto aan te schaffen, ook deze moet verzekerd worden.

Zie ook: geld lenen voor een auto.


Allrisk verzekering afsluiten

Wil je een autoverzekering afsluiten voor een elektrische auto? Dan raden wij aan om voor een allrisk verzekering te kiezen. Doordat de onderdelen van een elektrische wagen duurder zijn, kosten reparaties vaak ook veel meer dan bij een traditionele auto. De kosten kunnen dan ook hoog oplopen bij een ongeluk. Daarom is het verstandig om een allrisk verzekering af te sluiten. Als er wat met de auto zal gebeuren, weet je zeker dat de kosten gedekt worden.

Welke verzekeraar?

Als je een elektrische auto wilt verzekeren, kan je in principe bij iedere autoverzekeraar terecht. Wel zien we dat sommige verzekeraars onderscheid maken tussen bepaalde auto’s. Als een auto niet over voldoende beveiligingsopties beschikt, kan deze meestal niet door de verzekeraar gedekt worden. Een goed voorbeeld is de zogenaamde Tesla. Dit is een elektrische wagen die meestal niet door de veiligheidskeuring komt. Bij diefstal kan de auto bijvoorbeeld moeilijk opgespoord worden. Voor de verzekeraar ligt het risico dan heel hoog. Het is voor hun toegestaan om de auto te weigeren. Ben jij in het bezit van een Tesla? Doe dan eerst goed research welke verzekeraars jouw auto wel willen verzekeren. Zo voorkom je nare verrassingen.

Welke soorten elektrische auto’s zijn er?

Als je een autoverzekering voor je elektrische auto wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten over welk soort auto je beschikt. Over het algemeen kunnen we 3 soorten elektrische auto’s onderscheiden:

  • Geheel elektrisch: deze wagen wordt volledig op stroom aangestuurd. Dit is direct de milieuvriendelijkste optie. Het nadeel is wel dat je afhankelijk bent van oplaadpunten en nooit extreem lange stukken achtereen kunt rijden.
  • Hybride: bij een hybride auto kun je kiezen om volledig op elektriciteit te rijden of een gedeelte op benzine of diesel te rijden. Zo ben je niet volledig afhankelijk van oplaadpunten.
  • Plug-in: bij deze auto’s rij je ook volledig op elektriciteit. Het is echter ook mogelijk om benzine of diesel te tanken. Zo kan je zelf extra veel elektriciteit opwekken. Hierdoor ben je niet compleet afhankelijk van oplaadpunten en kun je langere stukken rijden.
     
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct