Staat energieneutraal wonen bovenaan je prioriteitenlijstje, maar beschik je niet over voldoende geld? Zo kun je energiebesparende maatregelen financieren.
Energiebesparende maatregelen zijn een flinke investering
We doen ons best om te besparen op gas en elektra, maar onze woningen zijn vaak nog niet ingericht op een lager energieverbruik. Energiebesparende maatregelen zijn een flinke investering. Eigen geld is dus mooi meegenomen als je energieneutraal wilt gaan wonen. Het is echter niet noodzakelijk. Je kunt de investering ook (deels) lenen. Dit kan op verschillende manieren en tegen aantrekkelijke voorwaarden.
In dit artikel leggen we uit hoe je het nemen van energiezuinige maatregelen in huis financiert als je niet over voldoende geld beschikt.
De energietransitie heeft prioriteit
Het huidige Kabinet vindt dat het verduurzamen van Nederlandse woningen de hoogste prioriteit heeft. Daarom moet dit gestimuleerd worden. Zo zijn is de energiebelasting voor gas en elektra hoger geworden. Aan de andere kant kunnen mensen die kiezen voor energiezuinige maatregelen rekenen op subsidie.
Ook zijn de mogelijkheden om deze maatregelen te financieren verruimd. Die verschillende mogelijkheden lichten we hieronder toe.
Energiebesparing financieren met de hypotheek
De meeste mensen zijn niet op de hoogte van de mogelijkheid om hun woning te verduurzamen door een hogere hypotheek af te sluiten. Deze financieringsmogelijkheid wordt hierdoor nog maar weinig benut, maar is wel zeer effectief. Daarom wordt er tegenwoordig hard gewerkt om consumenten (via de hypotheekverstrekkers) op de hoogte te brengen van deze mogelijkheid.
De lage hypotheekrente in combinatie met de gestegen huizenprijs, maakt het zeer interessant om de energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek. Dit kan op verschillende manieren:
- Als jouw woning over een overwaarde beschikt, kan je deze inzetten om de woning te verduurzamen. In dit geval is het eenvoudig om de hypotheek te verhogen of naast je huidige hypotheek een tweede hypotheek af te sluiten.
- Een hogere maximale hypotheek is enkel mogelijk bij energiebesparende maatregelen. Na huizenmarktcrisis is het niet meer mogelijk om een hogere hypotheek dan de marktwaarde van je woning af te sluiten. Voor energiebesparende maatregelen gelden er echter soepelere regels. De maximale hypotheek kan nu opgerekt worden tot 106%.
- Bij sommige banken krijg je korting op de hypotheekrente als je een energiezuinig woning koopt. Maar ook als je huidige woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet. Deze ‘groene hypotheken’ worden meer steeds meer banken aangeboden.
Of kies voor een lening naast de hypotheek
Je kunt energiebesparende maatregelen ook financieren met een lening naast je huidige hypotheek. Dit is bijvoorbeeld interessant als er binnen de hypotheeknormen geen ruimte is om de hypotheek te verhogen. In sommige gevallen is de rente bij een lening ook fiscaal aftrekbaar. Ook betaal je geen afsluitkosten voor een consumptief krediet.
Het kan dan ook geen kwaad om dit verder uit te zoeken en eventueel om advies te vragen aan je bank of boekhouder. Zij weten je haarfijn te vertellen wat mogelijk is en hoe het zit met de rente.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.