Een eerste huis kopen is lastig. Met geduld en een goede financiële voorbereiding is vaak meer mogelijk dan je denkt. Dit zijn 6 financiële tips voor starters.
Starters hebben het lastig op de woningmarkt
Terwijl de bevolking jaarlijks groeide, is er het afgelopen decennium te weinig gebouwd om aan de vraag te voldoen. Hierdoor is er sprake van een behoorlijk woningtekort. En dat heeft de huizenprijzen aardig opgedreven. Daarnaast zijn de financieringseisen de afgelopen jaren aangescherpt, waardoor je minder hypotheek krijgt.
Woning op het oog?Bereken vrijblijvend je hypotheek >
Dit alles maakt het vooral starters op de woningmarkt lastig. Hoewel het voor hen intussen onmogelijk kan lijken een woning te kopen, is dat niet het geval. Wel moet je geduld hebben, en is een goede financiële voorbereiding een vereiste. Hieronder vind je diverse financiële tips voor het kopen van je eerste woning.
1. Zorg voor zoveel mogelijk eigen geld
Na de middelbare school een opleiding gaan volgen en op kamers gaan? En dan na je opleiding gaan werken en op basis van je startsalaris een hypotheek krijgen zonder zelf spaargeld in te hoeven leggen? In het verleden werkte het zo, maar dat is nu totaal anders. Hoewel studenten waarschijnlijk nog helemaal niet bezig willen zijn met hun financiële toekomst, is dat nu wel degelijk nodig. Het is zeker niet ideaal, maar het is wel verstandiger dan je eerste stap op weg naar zelfstandigheid uit te stellen.
Jongvolwassenen ontkomen er nu eigenlijk niet aan tijdens hun studententijd en eerste baan zoveel mogelijk geld te sparen door thuis te blijven wonen. Met genoeg spaargeld heb je niet alleen voldoende eigen vermogen om de kosten koper te bekostigen, maar kun je ook eigen geld inbrengen bij de aanschaf. Hierdoor krijg je sneller je hypotheek rond en val je bovendien mogelijk in een lagere risicoklasse bij de hypotheekrente, dat weer zorgt voor lagere maandlasten.
2. Vraag anderen om financiële hulp
Het komt steeds vaker voor dat vooral ouders of grootouders helpen bij de aanschaf van de eerste woning. Intussen is dit al het geval bij een op de drie starters. Er zijn diverse opties. Allereerst kunnen mensen in 2021 aan starters 105.302 euro belastingvrij schenken voor de aanschaf van een woning (let hierbij wel goed op de aanvullende voorwaarden). Het kan gaan om eigen vermogen, maar de schenker kan ook de overwaarde van de eigen woning gebruiken. Een andere mogelijkheid is een garantstelling, op basis van een eigen koopwoning.
3. Kies voor een NHG-hypotheek
Door een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te nemen krijg je als starter een rentekorting. Je maandlasten vallen hierdoor lager uit. Hoe lager je maandlasten, hoe meer hypotheek je kunt krijgen.
Om in aanmerking voor een NHG-hypotheek te komen mag een woning in 2021 maximaal 325.000 euro kosten, en in 2022 355.000 euro. Als provisie voor de regeling betaal je aan het begin wel eenmalig 0,7 procent over de hypotheeklast, maar dit heb je meestal snel terugverdiend.
4. Kijk of een starterslening mogelijk is
Veel gemeenten bieden een starterslening aan. Hiermee overbrug je het verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de aankoopwaarde. Dit geeft dus net wat meer financiële ruimte. Bovendien hoef je de eerste drie jaar geen aflossing en rente te betalen over de lening. Meer informatie over de starterslening vind je bij SVn, het Stimuleringsfonds voor Volkshuisvesting.
5. Neem energiebesparende maatregelen mee in je hypotheek
Bij veel geldverstrekkers kun je een hogere hypotheek krijgen als je energiebesparende maatregelen neemt. In plaats van 100 procent van de woningwaarde, kun je hiermee tot wel 106 procent van de waarde lenen. Dit geld dient overigens wel aantoonbaar besteed te worden aan bijvoorbeeld gevel-, dak- of vloerisolatie, isolerende beglazing of zonnepanelen. Lees meer over energiebesparende maatregelen financieren.
Door het geld dat je moet investeren in de hypotheek mee te nemen profiteer je van de lage hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek, en hoef je er geen extra (duurdere) lening voor af te sluiten. Bijkomend voordeel, je energierekening gaat omlaag.
Tip: vergelijk energieaanbieders en kies voor het laagste tarief + welkomstkorting.
6. Los leningen af en zorg voor zo laag mogelijk vaste lasten
Vroeger werden hypotheken voornamelijk verstrekt op basis van je inkomsten. Tegenwoordig moet er ook veel meer gekeken worden naar je uitgaven. Zorg er daarom voor dat je geen onnodige kredieten hebt lopen als je een hypotheek gaat aanvragen, en zorg voor zo laag mogelijke vaste lasten.
Een lening voor een auto of afbetaling van je telefoon? Het staat allemaal vermeld bij het BKR, en kan je maximale hypotheek verlagen. Een studieschuld daarnaast staat dan vooralsnog niet geregistreerd bij het BKR, maar moet je wel opgeven. Ook deze zorgt ervoor dat je een lagere hypotheek kunt krijgen.
Lees ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.
Succes met het zoeken naar en kopen van je eerste woning. Met deze financiële tips komt je droomwoning hopelijk een stapje dichterbij!
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.