Klantenbeoordeling 8.2/10

FIRE: Waar komt het vandaan en wat is het?

FIRE staat voor:

F inance (financiële)
I ndependence (onafhankelijkheid)
R etire (pensioen) 
E arly (vroegtijdig) 

Waar komt FIRE eigenlijk vandaan? En wat houdt deze levensstijl nu eigenlijk in? Wij leggen het je uit. 

Waar komt FIRE vandaan?

De belangrijkste ideeën achter de FIRE-beweging zijn eigenlijk ontstaan uit 2 boeken. Your Money or Your Life geschreven door Vicki Robin en Joe Dominguez en Early Retirement Extreme geschreven door Jacob Lund Fisker. In deze twee boeken vind je de basis voor het combineren van zo min mogelijk uitgaven en het inkomen uit investeringen. Op deze manier wordt er financiële onafhankelijkheid gecreëerd. 

Wat is een FIRE leefstijl?

FIRE is een beweging die de FIRE-principes toepast met als doel financieel onafhankelijk te worden (FI) en eerder met pensioen te gaan (RE). Er is een simpele formule die gebruikt wordt door millennials om dit doel te bereiken. Het sparen van 50-70% van je inkomen, in combinatie met een zuinig leven en beleggen in goedkope indexfondsen. 


Wanneer deze methode gekozen wordt gaan mensen gemiddeld 20 jaar eerder met pensioen. Het is een methode die je dwingt te kijken naar je uitgaven. Van welke uitgaven wordt je gelukkig en van welke niet? Er wordt vaak gedacht dat je meerdere miljoenen nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn, echter ligt dit bedrag veel lager. Hoeveel dit dan wel is, is per persoon erg verschillend. Het is dan ook belangrijk hier voor jezelf een duidelijk beeld van te hebben, zodat je weet waar je naartoe moet werken. 

Verschil tussen HOT en FIRE

HOT is een iets mildere variant van FIRE. HOT staat voor Happy, Opportunity-rich en Time-rich. Deze methode is gericht op balans in het leven, geluk, werk/vrije tijd en in waar je middelen aan uit geeft. Hierbij is de balans in de HOT methode een belangrijk verschil met de FIRE methode. Waar FIRE juist gericht is op het zo snel mogelijk financieel onafhankelijk zijn en met pensioen gaan is HOT meer gefocust op een actieve balans in dagelijkse bezigheden en het vinden van geluk. Ook richt HOT zich op de korte termijn terwijl FIRE zich juist weer richt op de langere termijn. 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct