Klantenbeoordeling 10.0/10

Gaat de hypotheekrente weer stijgen?

De vraag is niet of de hypotheekrente ooit gaat stijgen, maar wanneer. Steeds meer berichten wijzen dat we op een kantelpunt zitten en de tarieven mogelijk gaan stijgen.

Lenen goedkoop

De hypotheekrente is historisch laag. Dit hebben we vooral ‘te danken’ aan de economische crisis in Europa. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft drastische maatregelen moeten nemen om de lage inflatie te bestrijden. Door lenen goedkoop te maken en sparen duur, moeten de bestedingen in de Eurozone aantrekken.

Start je hypotheekvergelijkingDe beste hypotheek voor je uitgezocht >

Historisch laag

Banken kunnen hierdoor goedkoop geld lenen en weer uitlenen en dit wordt verrekend in de hypotheekrente. De afgelopen jaren is hierdoor de hypotheekrente gedaald naar een historisch niveau.

Hypotheekrente 10 jaar vast

(Via Hypotheek-Rentetarieven)


Economie in de lift

Steeds meer berichten wijzen erop dat de economie weer in de lift zit. Nu gaan ook de beleggers zich roeren. De afgelopen week is de rente op staatsobligaties sterk gestegen. Deze ‘lange rentes’ zijn een peiler voor de hypotheekrentes met een lange rentevastperiode, bijvoorbeeld 10 jaar rentevast.

Volgt de hypotheekrente?

Dit betekent niet dat de hypotheekrente direct stijgt. Eerst moet de stijging rente op staatsobligaties zich doorzetten. Ook zal de ECB haar rentebeleid niet wijzigen, waardoor het drukkende effect op de marktrentes blijft. Wel kan dit het kantelpunt zijn waarna een stijgende trend wordt ingezet.

Het duurt een tijd totdat de marktrentes in de hypotheekrente zijn verwerkt. De afgelopen jaren hebben de geldverstrekkers stapsgewijs hun tarieven verlaagd. Mocht deze trend keren, dan zal dat ook stapsgewijs gebeuren. Het wordt dus interessant om de komende maanden de hypotheekrente te volgen en deze op tijd vast te leggen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct