Klantenbeoordeling 9.7/10

Gasloos wonen in 3 stappen

Gas wordt snel duurder en dit zorgt bij veel Nederlanders voor stijgende energielasten. Gasloos wonen wordt hierdoor steeds interessanter. We vertellen hoe je in 3 stappen van het gas af kunt.

Gas wordt voor een aantal zaken gebruikt. Je kunt er je huis mee verwarmen, het zorgt voor warm water en je kunt er op koken. Door op deze 3 punten een andere energiebron te kiezen, kan ook jij gasloos wonen.

Stap 1: De aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp

Een goed alternatief voor het gebruik van een CV-ketel is een volledig elektrische warmtepomp. Deze warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de bodem, lucht of het grondwater. De warmtepomp zorgt zo voor de benodigde temperatuur van het water in je verwarmingssysteem en uit de kraan.

Bij een warmtepomp is het nodig om uw huis goed te isoleren. Wanneer uw huis is voorzien van goede isolatie zal het minder energie kosten om uw huis warm te laten worden en blijven. Dit is ook nog eens goed voor de portemonnee.

Huizen van voor 1992 hebben vaak nog een zeer slechte isolatie. Dit heb je minimaal nodig voor een goed geïsoleerd huis:

  • Goede dak- en vloerisolatie
  • Spouwmuur isolatie
  • HR++ glas of triple glas in de ruimtes die verwarmd worden

Stap 2: Koken zonder het gebruik van gas

Er zijn verschillende kookplaten die geen gebruik maken van gas. Dit zijn een inductiekookplaat, een keramische kookplaat een een elektrische kookplaat

Inductiekookplaat

Een inductiekookplaat bestaat uit elektrische spoelen. Deze spoelen genereren steeds wisselende magnetisch velden. Wanneer deze velden in aanraking komen met de bodem van de pan ontstaan er wervelstromen. Elektrische weerstand van de bodem van de pan zorgt ervoor dat de wervelstromen omgezet worden in hitte. Het opwekken van elektrische spanning door magnetisme wordt inductie genoemd.

Dit is de meest energiezuinige hittebron om te koken, maar je hebt speciale pannen nodig.

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat beschikt over een glazen plaat met daaronder een elektrische gloeispiraal. De warmte van de gloeispiraal gaat door het glas heen en verwarmt op die manier de pan.

Deze hittebron gebruikt meer energie, maar kan gebruikt worden met alle pannen.

Elektrische kookplaat

Koken op een elektrische kookplaat werkt nog net even iets anders. Hierbij wordt een gietijzeren plaat aan de onderkant verwarmt door een elektrische verwarmingsspiraal. Deze kookplaat verwarmt de pan door middel van warmtegeleiding.

Deze hittebron is een beetje uit de mode geraakt.

Stap 3: De aanschaf van zonnepanelen

Een goede manier om energie op te wekken is door gebruik te maken van de zon. Zon is namelijk een energiebron die altijd aanwezig is. Daarnaast komt er met deze manier van energie opwekken geen co2 vrij. Hierdoor wordt het als erg duurzaam gezien.

Soorten zonnepanelen

Er zijn 4 verschillende soorten zonnepanelen:

1. Monokristallijn
Deze lijn is erg geschikt voor huizen met een iets kleiner dak. De zonnepanelen bestaan uit één kristal. Deze panelen zijn egaal zwart/donkerblauw van kleur en hebben geordende elektroden. Deze panelen zijn echter wel prijzig, maar hebben ook het hoogste rendement.

2. Polykristallijn
De zonnepanelen van deze lijn bestaan uit meerdere grove kristallen. De polykristallijn zijn zeer gunstig geprijsd en hebben een redelijk hoog rendement. Deze lijn is geschikt voor grotere oppervlaktes

3. Amorf (dunne film)
In tegenstelling tot de andere twee lijnen wordt voor deze lijn geen gebruik gemaakt van kristallen. Deze lijn is zeer buigzaam en geschikt voor voertuigen of voorgevels. Echter hebben heeft de Amorf lijn wel het laagste rendement.


4. Glas-glas zonnepannelen
Dit is een nieuw soort zonnepaneel met een langere levensduur en een hoog rendement. Daarnaast degraderen ze minder snel dan andere soorten. Deze zonnecellen zijn ingesloten in twee lagen glas. Dit maakt dat deze zich onderscheiden van andere, waarbij de bovenkant glas en de onderkant kunststof is.

Voor- en nadelen van zonnepanelen

Voordelen zonnepanelen

  • Energierekening daalt
  • De woningwaarde stijgt
  • De CO2 uitstoot wordt beperkt
  • Een duurzame energiebron
  • Weinig onderhoud nodig
  • Er kan subsidie voor worden aangevraagd

Nadelen zonnepanelen

  • De zonnepanelen moeten richten naar het zuiden
  • Er moet minimaal 10 meter oppervlak beschikbaar zijn op het dak
  • De investeringsprijs ligt erg hoog
  • Opgewekte energie niet altijd genoeg

Lees meer over verduurzamen:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct