Klantenbeoordeling 9.7/10

Geen lening door gratis telefoon?

In Nederland is het heel gewoon dat je een ‘gratis’ telefoon neemt bij je mobiele abonnement. De telefoon is echter op afbetaling. Vanaf deze week wordt daarom een dergelijk abonnement geregistreerd bij BKR.

Telefoon op afbetaling

Een telefoon op afbetaling is in principe een lening. In de loop van de abonnementsduur (vaak 2 jaar) betaal je de telefoon immers af. Toch werd dit lange tijd niet als zodanig behandeld. Je zag bijvoorbeeld nergens de gebruikelijke waarschuwing ‘pas op geld lenen kost geld’.

Onder de BKR-regels

Daar is verandering in gekomen. Een telefoonlening van meer dan € 250.- valt nu onder de BKR-regels. Dit houdt in dat deze wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Voor je een telefoonabonnement afsluit moet de provider eerst toetsen of je de maandlasten kunt dragen. Ook zijn aanbieders verplicht je er op te wijzen dat je een lening aangaat en moeten ze de kosten expliciet vermelden.


Met deze maatregel komen deze telecomcontracten weer in het BKR. De telecomaanbieders maakten enkele jaren gebruik van een alternatief systeem Preventel. Daar kregen echter krediet- en hypotheekaanbieders geen inzage in.

Gevolgen voor lening

Wie denkt dat met deze BKR-notering de kansen op een lening of hypotheek verkeken zijn, kunnen we gerust stellen. Enkel bij een betalingsachterstand (negatieve BKR-notering) kom je niet in aanmerking voor een lening.

Volgens Minister Dijselbloem zijn deze nieuwe regels ‘een waardevolle bijdrage aan de aanpak van de schuldenproblematiek’. Hoe deze maatregel in de praktijk gaat uitpakken zal later blijken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct