Klantenbeoordeling 8.2/10

Geld lenen met BKR: wat is mogelijk?

Een BKR registratie kan een belemmering zijn bij geld lenen. Dit is echter niet altijd het geval. Wat is mogelijk als je geld wilt lenen met BKR? Meer dan je denkt!

Geld lenen? Hier let een kredietverstrekker op?

Geld lenen begint met een toets van je ‘kredietwaardigheid’. Daarmee maakt de kredietverstrekker een inschatting of je in staat bent om de lening terug te betalen. De toetst bestaat uit twee onderdelen:

Vast en bestendig inkomen

Als eerst moet je inkomen ‘vast en bestendig’ zijn. Dit betekent overigens niet dat alleen mensen in loondienst met een vast contract een lening kunnen krijgen. Ook met een bestendige uitkering, zoals een arbeidsongeschiktheidsuitkering, kun je geld lenen. Voor zelfstandige ondernemers zijn de leenmogelijkheden de laatste jaren ruimer geworden.

De hoogte van je inkomen bepaalt uiteindelijk hoeveel je kunt lenen. Let op in 2020 zijn de leennormen aangescherpt en kun je minder lenen met je inkomen.

BKR-toetsing

Daarnaast controleren kredietverstrekkers of je nog andere leningen hebt. Dit doen ze bij het Bureau Krediet Registratie, afgekort BKR. Bij de stichting BKR worden alle in Nederland gesloten leningen aangemeld. Het inzien vanje dossier bij BKR was lange tijd beperkt. Inmiddeld mogen hiervoor geen kosten meer gevraagd worden.

Geld lenen?Vergelijk het actuele aanbod >

Lening geen probleem bij BKR-registratie

De kans is groot dat je staat geregistreerd bij BKR. Naast consumptieve kredieten, zijn ook hypotheken, rood staan, credit card en sommige telefoonabonnementen aangemerkt als lening.

Voor alle duidelijkheid, een BKR-registratie betekent NIET dat je geen lening kunt afsluiten. Wel controleren kredietverstrekkers of het verantwoord is om naast je lopende lening(en) een nieuwe lening te sluiten en hoe hoog deze mag zijn.


Sterker nog, een BKR-registratie kan zelfs in je voordeel werken. Als je je altijd aan de betalingsverplichting hebt gehouden, dan is dit positief voor je risicoprofiel. Maatschappijen zijn dan eerder bereidt de lening te verstrekken.

Geld lenen met een BKR-codering is lastig

Geld lenen wordt lastiger als je een BKR-codering hebt. Dit betekent namelijk dat er sprake is, of is geweest, van een betalingsachterstand. Er zijn verschillende BKR-noteringen:

 • Een H notering, oftewel ‘herstel’ betekent dat je geen betalingsachterstand meer hebt. De code H blijft 5 jaar staan nadat je de lening volledig hebt afgelost, ongeacht wanneer de achterstand is ingelost.
 • Code A1 t/m A4, betekent dat de betalingsachterstand nog niet is ingelopen. De zwaarte van de BKR-codering loopt op van een betalingsregeling getroffen tot en met lener onbereikbaar.

Bij een (negatieve) BKR-codering is het mogelijk om een lening te sluiten bij code H. Je betalingsachterstand moet dus zijn inlost. Daarbij bepaalt de zwaarte van de codering (A1 t/m A4) uit het verleden of je uiteindelijke geld kunt lenen. Kredietverstrekkers gaan hier verschillend mee om, dus het loont om leningen te vergelijken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Geld lenen met BKR: wat is mogelijk?".

 1. Hoi, ik probeer een lening aan te vragen van 15.000, maar ik heb tot nu toe geen banken kunnen vinden die mij dat willen geven. Ik heb in 2020 een A codering heb opgelopen en eind 2020 weer heb ingelopen met een H codering en volledig afgelost. Ik lees dat het wel mogelijk is, maar ik krijg tot nu toe overal een nee. betaal al me rekeningen gewoon netjes.

  Beantwoorden
 2. Wij hebben in de sanering 3 jaar gezeten vanwege een zakelijke lening bij ING, van Nov 2016 tot Nov 2019 schone lei gekregen alleen A3 noteringen met einddatum is het dan mogenlijk om een auto te financieren.

  Beantwoorden
  • Het is mogelijk om een auto te leasen met een H-codering (herstel) bij BKR. Dit kan wel gevolgen hebben voor het leasebedrag. Het is overigens ook mogelijk om een auto te leasen zonder BKR-check en registratie. Hier leest u er meer over. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

   Beantwoorden
 3. We hebben geen leningen en onze schulden zijn al afbetaald, maar de code BKR staat tot eind 2020 nog formeel bestaan. Maar we zijn allebei werkzaam (vast contract en zzp-er met langer dan 3 jaar met het goede omzet). mijn vraag is of we zsm hypotheek kunnen aanvragen.

  Beantwoorden
  • Beste Anne, als de betalingsachterstand is ingelost (BKR-codering H) dan zijn er mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. We onderzoeken graag voor u wat mogelijk is. Via dit formulier kunt u een aanvraag doen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Baten, geld lenen met BKR is mogelijk, maar is afhankelijk van de notering die u heeft. In dit artikel leest u hier meer over. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
  • Beste Sergio, zoals in het artikel beschreven is geld lenen met een BKR registratie gewoon mogelijk. Pas als er sprake is van een BKR-codering (betalingsachterstand) wordt een lening lastig. Hier kun je alle leningen van 5000 euro vergelijken en aanvragen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
 4. Ik heb een negatieve BKR notering Het is Nov 2014 afgekocht
  in een door hun gekozen bedrag, via schuldhulpverlening.
  Nu is het zo dat de notering pas 11-11-2019 weg is,
  In t verleden kreeg ik last van een TIA ( ziekenhuis/ heliomare geen werk geen en of te weinig inkomsten zodat ik toen niet alles kon betalen, onder bewind gestaan m.a.w. narigheid waar ik niets aan kon doen, per 6-4-2017
  nu al geruime tijd een vaste baan met een 4 wekelijks salaris van ca. € 2300,00 netto. nu zou ik graag een PL van € 10.000 willen aanvragen ( voor extra ruimte en voor een betere auto. als dat mogelijk is.
  met vriendelijke groeten,
  Cees Smit

  Beantwoorden
  • Beste heer Izeboud, huizenbezitters die willen investeren in hun huis is er de verbouwingslening. Door de langere looptijd en vast rente is het interessant om geld te lenen voor woningverbetering. Onder voorwaarde is zelfs renteaftrek mogelijk. Hier kun je het aanbod verbouwingsleningen bekijken: https://www.fx.nl/lenen/lenen-voor-een-verbouwing Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct