Klantenbeoordeling 9.7/10

Geld lenen wordt steeds duurder

Geld lenen, het lijkt een mooie oplossing als je tijdelijk geld tekort komt. Maar is dat nog altijd zo? Het wordt namelijk alsmaar duurder voor consumenten om geld te lenen. De afgelopen weken zijn de rentes voor een persoonlijke lening verder gestegen. Wij vertellen je er alles over. 

Hoe hard zijn de rentes gestegen?

Om je een duidelijk beeld te geven van hoe snel de rentes zijn gestegen, hebben wij een vergelijking gemaakt van de rentes van Freo in juni en juli. 

Persoonlijke lening met een looptijd van 5 jaar

Kredietbedrag Vaste debetrente 17 juniVaste debetrente 4 augustus
5.0007,1% 8,5%
10.0005,5%6,6%
15.0004,2%5,2%
25.0003,9%4,9%
50.0003,8%4,8%
75.0003,8%4,8%

Een rentestijging van 1% over een leenbedrag van 25.000 euro, dan praten we al snel over € 250,- extra kosten. En dat in krap 2 maanden tijd.

Waarom stijgt de rente voor geld lenen? 

Kredietverstrekkers baseren hun tarieven op de geldmarkt en de kapitaalmarkt, oftewel vraag en aanbod kortlopende en langlopende lening. Deze marktrentes zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Dit is weer het gevolg van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB)

In plaats van de economie te stimuleren, zoals de afgelopen jaren het geval was, probeert de centrale bank nu de economie af te koelen. Dit moet de hoge inflatie beteugelen.De ECB heeft daarom in juli voor het eerst in 11 jaar de beleidsrentes verhoogd. Naar verwachting volgen in 2022 nog meer rentestappen. 

Kredietverstrekkers kunnen hierdoor moeilijker aan geld komen om uit te lenen. Deze kosten worden doorberekend in de hogere rentes voor de consumenten. 

Dit is nadelig als je geld wilt lenen of een hypotheek afsluiten, maar voordelig voor de spaarrente en de pensioenen.

De minimale en maximale rentes op een rijtje

Door de rentestijging zijn ook de verschillende tussen de minimale en maximale tarieven bij de verschillende kredietverstrekkers gestegen. Hieronder zetten we de renteverschillen voor je op een rijtje.

De hoogte van jouw beste rente is afhankelijk van jouw situatie. FX helpt je verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Hieronder zijn er alvast een paar voor je op een rijtje gezet. Door op de kredietverstrekker te klikken kun je een persoonlijke berekening maken.


Persoonlijke lening van 25.000 euro met een looptijd van 5 jaar

KredietverstrekkerMinimale renteMaximale rente
Freo4,40%4,40%
Qander4,50%7,40%
Directa.nl4,80%4,80%
DEFAM5,00%7,70%
Nationale Nederlanden5,10%8,80%

Wat kun je doe voor een lagere rente?

Het loont nog altijd om de rentes voor geld lenen te vergelijken. Zoals je hierboven ziet lopen de kosten bij de verschillende kredietverstrekkers uiteen. Ook hebben mensen soms één of meer dure leningen. Deze kun je oversluiten naar een lagere rente. Je maandlasten gaan dan direct omlaag.

Nu lenen duurder is geworden, kan de hypotheek een interessant alternatief zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je lening op te nemen in de hypotheek. Door een lagere hypotheekrente kan dit een flinke besparing opleveren, bekijk hier een rekenvoorbeeld. De nieuwe (hogere) hypotheek moet wel passen op je inkomen. 

Ook bij een leenbedrag van 25.000 of meer is financieren met een hypotheek vaak goedkoper. Denk je eraan om te gaan verbouwen of je huis verduurzamen? Onderzoek hier je mogelijkheden voor een hogere hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Sanne Luchtenburg

Goedkoopste lening

De goedkoopste leningen vind je hier.

Lenen voor een auto

De goedkoopste lening voor een nieuwe auto.

Verbouwingslening

De voordeligste lening voor jouw verbouwing.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct