Klantenbeoordeling 10.0/10

Geld lenen wordt steeds goedkoper

Alle vormen van geld lenen worden goedkoper, ook een consumptief krediet. Lees hoe de leenrente in 2016 ontwikkelt en hoe je hier van kunt profiteren.

Lenen aantrekkelijk

Vanwege de economische crisis heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen jaren de beleidsrentes verlaagd. Banken kunnen hierdoor goedkoop aan geld komen om uit te lenen. De centrale bank wil zo lenen aantrekkelijk maken en de bestedingen binnen de Eurozone aanjagen.

Goedkoop geld lenen

Door het rentebeleid van de centrale bank is geld lenen steeds goedkoper geworden. In de media is veel aandacht voor de historisch lage hypotheekrente (zie onze hypotheekrente verwachting 2016). Ook de rente voor een consumptief krediet is de afgelopen jaren gedaald.

Uit onderzoek van MoneyView blijkt dat de rente voor een doorlopend krediet en een persoonlijke lening sinds 2011 is gedaald. Van het hoogtepunt (net boven) 11%, is de gemiddelde kredietrente tot onder 7%. Dit is een gemiddeld tarief. De laagste leenrente is op dit moment 4,2%.

Hetzelfde geldt (helaas) ook voor de spaarrente verwachting.

Concurrentie kredietmaatschappijen

De concurrentie tussen kredietmaatschappijen is minder groot dan bij hypotheekaanbieders. Hierdoor daalt de rente voor een consumptief krediet minder hard. Toch zien we beweging in de kredietmarkt. Na de laatste renteverlaging van de ECB, hebben de meeste kredietmaatschappijen hun tarieven naar beneden aangepast.

Naast een lagere leenrente, gaan de kredietmaatschappijen de concurrentie aan met ruimere voorwaarden. Zo is de laatste jaren de leeftijd waarop je en krediet kunt afsluiten verhoogd en mag je langer doen over de terugbetaling van een lening.


Profiteren van de lage leenrente

De lage leenrente maakt een consumptief krediet aantrekkelijk voor wie tijdelijk geld tekort komt voor een aankoop. Een persoonlijke lening vraag je snel aan en je betaalt geen afsluitkosten. Een doorlopend krediet is ideaal als je extra bestedingsruimte wilt. Je kunt dan lenen en aflossen wanneer het jou uitkomt

Wie nu een consumptief krediet afsluit ontvangt uiteraard de lage leenrente van dit moment. Er zijn meer manieren om van de lage leenrente te profiteren:

 • Oude lening(en) oversluiten: voor een consumptief krediet dat al een tijdje loopt betaal je vaak te veel. Deze kun je oversluiten naar de huidige lage kredietrente.
 • Een verbouwing voordelig financieren: de lage leenrente biedt de mogelijkheid een verbouwing voordelig te financieren, inclusief renteaftrek.
 • Dure leningen oversluiten: een uitstaand saldo bij een credit card maatschappij of postorder bedrijf zijn voorbeelden van dure leningen. Ook de zogenaamde ‘flitskredieten’ met een korte looptijd staan bekend om hun hoge rente.
 • Roodstaan voorkomen: roodstaan is een dure vorm van lenen. Probeer dit te voorkomen.

Prognose kredietrente

We verwachten dat de leenrente in 2016 op het huidige lage niveau blijft. De inflatie in de Eurozone is nog lang niet op het gewenste niveau van bijna 2%. Daarom heeft de ECB de crisismaatregelen verlengd tot 2017. Consumenten kunnen dus nog een tijd van de lage leenrente profiteren. Lees ook onze prognose voor de kredietrente in 2017.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Geld lenen wordt steeds goedkoper".

 1. Hallo ik ben al enige tijd uw nieuwsbrieven aan het volgen maar aangezien ik ondernemer ben en heel veel ondernemers hoor dat het voor hun steeds moeilijker is om een hypotheek of wat voor lening dan ook af te kunnen sluiten.
  Iedere bank maakt maar reclame daarvoor maar op het einde van de rit gaat haast geen bank meer met een ondernemer verder.
  Hier kan ook wel eens wat meer aandacht aan besteed worden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct