Klantenbeoordeling 9.7/10

Gemiddeld 83.000 euro te kort bij aflossingsvrije hypotheek

Een zesde van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek spaar te weinig. Gemiddeld komen zij 83.000 euro te kort om de hypotheek na de looptijd af te lossen.

Te weinig gespaard bij aflossingsvrije hypotheek

In Nederland heeft ruim 2 miljoen huiseigenaren een hypotheek die (deels) aflosvrij is. Van deze mensen spaart 1 op de 6 te weinig voor de aflossing aan het einde van de looptijd. Dit zegt Ikbenfrits.nl op basis van een eigen onderzoek.

Volgens de vergelijkingssite komen huiseigenaren gemiddeld 83.000 euro te kort voor de aflossing van de hypotheek.

Aflosvrij is risico na 30 jaar looptijd

Dit is niet direct problematisch. De aflossingsvrije hypotheek kan echter aan het einde van de looptijd, vaak na 30 jaar, een risico worden. Als klanten niet hebben gespaard of het huis willen verkopen, moet de restschuld namelijk opnieuw gefinancierd worden.

Daarbij ben je volledig afhankelijk van het aanbod van de bank. Deze kan eisen dat de nieuwe hypotheek (deels) niet meer aflosvrij is of een renteopslag rekenen. Met fors hogere maandlasten tot gevolg.

Tip: naast een lager risico kan starten met aflossen ook een financieel voordeel opleveren. Bereken je besparing door aflossen.

Opnieuw getoetst en hypotheekrenteaftrek vervalt

Ook wordt bij het verlengen van de hypotheek het inkomen opnieuw getoetst. Mogelijk past de hypotheek niet meer op de dan geldende hypotheeknormen. Op latere leeftijd is dit risico groter, omdat de hypotheek al 10 jaar voor de pensioenleeftijd rekening wordt gehouden met het (vaak lagere) pensioen inkomen.


Het einde van de looptijd komt daarbij vaak tegelijk met het vervallen van de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente mag namelijk maximaal 30 jaar worden afgetrokken. Dit betekent dat de maandlasten met ongeveer een derde stijgen (bruto wordt netto). Ook wordt de nieuwe hypotheek nog eens strenger getoetst op het inkomen.

Bewustwordingscampagne voor aflossingsvrije hypotheek

Huizenbezitters zijn zich vaak beperkt bewust van de risico’s van hun aflossingsvrije hypotheek. Dit blijkt uit hetzelfde onderzoek. Deze huizenbezitters hebben bijvoorbeeld de huizenprijs zien stijgen met een mooie overwaarde als resultaat, maar worden plots geconfronteerd met een fors hogere maandlast. Dit is 1 van de misverstanden rondom de aflossingsvrije hypotheek.

Van de totale Nederlandse hypotheekschuld is ongeveer de helft aflossingsvrij. Banken willen dit percentage graag verlagen en komen binnenkort met een bewustwordingscampagne. Zo willen ze klanten laten nadenken over hun aflossingsvrije hypotheek.

Tip: Is jouw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig? Doe de check.

  • Gratis eerste analyse
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend

Controleer jouw aflossingsvrije hypotheek >

 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct