Klantenbeoordeling 10.0/10

Gemiddelde spaarrente nu onder 1 procent

De gemiddelde spaarrente is half augustus gedaald tot onder 1%. Daarmee is deze psychologische grens sneller bereikt dan eerder voorspeld. Is daarmee ook de bodem bereikt?

Psychologische grens

In het begin van het jaar voorspelde we al dat de gemiddelde spaarrente in 2015 onder de 1 % zou duiken. Half augustus is de rente voor spaarrekeningen zonder voorwaarden gezakt onder deze psychologische grens. Dit blijkt uit een analyse van de Telegraaf. Daarmee is de spaarrente sneller gedaald dan eerder voorspeld.

Geen verrassing

Dat de spaarrente nu al onder de 1% is gezakt komt niet als een verrassing. In mei lieten de grootbanken hun rentes voor de vrij opneembare spaarrekening al onder deze grens zakken. Daarna hebben we wekelijks de ene na de andere rentedaling moeten doorvoeren in het spaarrente-overzicht.

Economie stimuleren

De lage marktrentes zijn de belangrijkste oorzaak van de huidige lage spaarrente. De ECB houdt de beleidsrentes laag en is bezig met een opkoopprogramma voor schulden om zo de economie te stimuleren. Lenen wordt goedkoop gemaakt en sparen duur, in de hoop dat de consumptie in de Eurozone aantrekt.


Dit heeft ook positieve kanten: de hypotheekrente en rente voor consumptieve kredieten zijn laag.

Spaargeld niet interessant

Banken zijn op dit moment niet geïnteresseerd in je spaargeld. Ze hebben voldoende en goedkopere alternatieven om aan geld te komen om uit te lenen. Sterker nog, als banken het spaargeld willen stallen moeten ze er op dit moment voor betalen. Extra spaargeld aantrekken is daarom onaantrekkelijk.

Bodem bereikt?

Of met een gemiddelde spaarrente van 1% de bodem is bereikt, hangt ervan af of de economische groei doorzet. Begin 2015 leek dit het geval met een aantal maanden met positieve inflatiecijfers, echter in juni en juli stagneert dit. Het kan dus zomaar zijn dat de gifbeker voor de spaarder nog niet leeg is. Lees ook onze prognose voor de spaarrente in 2016.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct