Klantenbeoordeling 9.7/10

Gevolgen coronacrisis voor de huizenmarkt in 2020

Dat de coronacrisis gevolgen gaat hebben voor de huizenmarkt is onvermijdelijk. Toch is de verwachting dat de huizenprijzen blijven stijgen. Dit zeggen analisten.

Impact coronavirus is enorm

De impact van het coronavirus is enorm. De economie is tot stilstand gekomen en de onzekerheid is toegenomen. Dit heeft ook gevolgen voor de huizenmarkt.

Daarnaast zijn er ook veel praktische vragen, onder andere van mensen die hun huis te koop hebben staan of juist op zoek zijn naar een koophuis. Worden er nog huizen verkocht, nu het advies ‘blijf binnen’ is?

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand?Bereken vrijblijvend jouw laagste rente voor aankoop of oversluiten >

Vraag naar koophuizen neemt af

De economen van Rabobank verwachten dat de vraag naar huizen afneemt door de coronacrisis. Meer mensen zullen namelijk werkloos worden of terugvallen in inkomsten. Hierdoor zit een huis hopen er (tijdelijk) niet in of wordt op de lange baan geschoven.

Daarnaast is het vertrouwen van Nederlanders in de economie gedaald. Dit sentiment werkt door voor de huizenmarkt. Zegt Rabobank onder andere bij RTL-nieuws. Is dit wel een goed moment om te kopen?

Vooralsnog geen daling huizenprijs verwacht

Een prijsdaling als gevolg van de coronacrisis verwachten de economen niet. Daarvoor is de  krapte op de woningmarkt te groot. Daarnaast is de hypotheekrente nog altijd extreem laag, waardoor meer geleend kan worden. Dit drijft de prijs op.

Ook heeft het kabinet een omvangrijk pakket aan noodmaatregelen getroffen om de economie te ondersteunen. Deze zijn erop gericht om de economie te laten normaliseren zodra het virus onder controle is, bijvoorbeeld door werknemers zoveel mogelijk hun baan te laten behouden. Dit ondersteunt ook de vraag naar koophuizen.

Wel heeft Rabobank de verwachting voor de huizenprijs in 2020 naar beneden bijgesteld. Voor de coronacrisis hielden economen van de bank nog rekening met een prijsstijging van 5,5%.

Update: de eerste huizenmarktcijfers laten een beperkt gevolg van de coronacrisis zien.

Praktische gevolgen voor aan- en verkoop

Ondertussen worden er nog altijd huizen verkocht. Ook worden er nog gewoon hypotheken verstrekt door banken en gepasseerd bij de notaris. Dit zal soms net even anders gaan dan normaal, nu er richtlijnen zijn om zoveel mogelijk thuis te werken en afstand te bewaren.

Zover wij kunnen nagaan leidt dat vooralsnog niet tot vertraging bij hypotheekaanvragen. Lees ook onze tips voor een snelle hypotheekaanvraag.

Door de maatregelen die de overheid heeft genomen om verspreiding van coronavirus tegen te gaan, kan het ook lastiger zijn om een huis te bezichtigen. Een bezichtiging met meerdere geïnteresseerden is bijvoorbeeld niet slim. Mede hierom is de landelijke open huizen dag van 28 maart geschrapt.

Dit zorgt weer voor nieuwe initiatieven om toch een huis te bezichtigen, zoals makelaars die je rondleiden middels een livestream.


Huizenmarktverwachting lange termijn

De waarde van deze verwachting hangt grotendeels af van hoelang het duurt om het coronavirus onder controle te krijgen. Rabobank gaat er in de analyses vanuit dat economie in het tweede kwartaal normaliseert.

Als de crisis langer duurt en zelfs uitmondt in een recessie, dan zijn de gevolgen voor de huizenmarkt logischerwijs groter.

mail_outlineTip: volg de huizenmarkt en renteontwikkeling ook via e-mail

Dossier coronacrisis:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Gevolgen coronacrisis voor de huizenmarkt in 2020".

  1. En juist deze verwachting dat de huizenprijzen alleen maar kunnen stijgen, is extreem riskant. Mensen rekenen zich rijk in stenen, totdat ze opeens beseffen dat er geen bieders meer zijn voor deze bedragen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct