Klantenbeoordeling 9.7/10

Gevolgen coronacrisis voor huizenmarkt vooralsnog beperkt

De coronacrisis lijkt vooralsnog beperkt gevolgen te hebben voor de huizenmarkt. Het aantal woningverkopen en de huizenprijs blijven stabiel. Meer starters slaan hun slag.

Woningverkopen en huizenprijzen blijven stabiel

De coronacrisis lijkt vooralsnog geen gevolgen te hebben voor de huizenmarkt. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldt dat het aantal verkopen in de afgelopen maand stabiel is gebleven. De makelaarsvereniging concludeert daaruit dat huishoudens met concrete aankoopplannen, hun plannen vooralsnog doorzetten.

Ook de prijs van een verkochte woning is vergelijkbaar met de vorige maand. Hierbij speelt een rol dat de krapte op de huizenmarkt nog altijd groot is. Wel vlakt de prijsstijging verder af. Deze ontwikkeling was al voor de coronacrisis ingezet, maar gaat nu sneller.

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand?Bereken vrijblijvend jouw laagste rente voor aankoop of oversluiten >

Meer starters slaan hun slag

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat de hypotheekaanvragen registreert, ziet dat starters meer in beweging komen. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een eerste huis was vorige maand 40% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.


Dat de huizenprijs minder snel stijgt, biedt mogelijkheden voor starters. Ook de afgenomen interesse, bijvoorbeeld van vastgoedbeleggers, vergroot de kans om een woning te kopen.

Tips voor starters:

Slag om de arm voor huizenmarkt in 2020

Het is nog te vroeg om de gevolgen van de coronacrisis voor de huizenmarkt in 2020 te overzien. Naarmate de crisis langer aanhoudt, wordt ook de economische schade groter. Bijvoorbeeld wanneer een deel van Nederland tijdelijk niet kan kopen door verlies van een baan of inkomen.

Vorige week hebben zowel ABN AMRO als Rabobank hun verwachting voor de huizenmarkt in 2020 naar beneden bijgesteld.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct