Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Gevolgen regeerakkoord voor jouw portemonnee

  Door: Roel 29631 keer gelezen
Gevolgen regeerakkoord voor jouw portemonnee

Het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 ligt er. Wat zijn de gevolgen voor jouw portemonnee? Lees meer over de maatregelen voor hypotheek en belasting.

Het nieuwe kabinet moet nog gepresenteerd worden. Toch zijn er al diverse plannen uitgelekt. Daarbij zitten een aantal maatregelen die direct invloed hebben op jouw financiën. Wat weten we al over de kabinetsplannen voor de komende jaren? We hebben een overzicht gemaakt.

Belastingstelsel herzien

Het nieuwe belastingstelsel gaat van 4 naar 2 belastingschijven. Voor de meeste inkomens gaat een belastingtarief van 37% tellen. Alleen de hogere inkomens van 68.000 euro of hoger gaan een belastingtarief van 49,5% betalen.

Update Prinsjesdag: in 2019 gaan we voor het eerst iets merken van de herziening van het belastingstelsel. De tarieven voor de inkomstenbelasting (box 1) dalen om deze in lijn te brengen met de twee genoemde schijven.   

Hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd

Sinds 2014 wordt de maximale hypotheekrenteaftrek in stappen van 0,5% verlaagd. Vanaf 2020 worden de stappen vergroot naar 3% per jaar. De hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk teruggebracht naar het laagste tarief in het nieuwe belastingstelsel.

Duurder uit met woning zonder hypotheek

Wie zijn woning geheel of voor een groot deel heeft afgelost is straks duurder uit. Het nieuwe kabinet gaat de ‘Wet Hillen’ in 20 jaar tijd stapsgewijs afbouwen. Daarin is bepaald dat het eigenwoningforfait voor huizenbezitters vervalt als deze hoger is dan de hypotheekrente die zij betalen.

Deze stimulans om de hypotheek af te lossen is volgens het nieuwe Kabinet niet meer nodig omdat aflossen inmiddels verplicht is voor nieuwe hypotheken.

Vermogen minder belast

De drempel waarover vermogensbelasting moet worden betaald gaat omhoog. Je betaalt geen belasting over een vermogen tot 30.000 euro (of gezamenlijk 60.000 euro). Nu is dit nog 25.000 euro.

Dagelijkse boodschappen worden duurder

Het lage BTW-tarief gaat van 6% naar 9%. Etenswaren en (niet alcoholische)dranken worden duurder, maar ook een bezoekje aan de kapper of schoenmaker.

Hypotheeknormen in 2018

  • Eerder al werden de volgende wijzigingen voor de hypotheeknormen bekend:
  • In 2018 kun je tot 100% van de woningwaarde lenen.
  • Tweeverdieners mogen het laagste inkomen voor 70% meetellen voor de hypotheek.
  • De normen voor een hypotheek korter dan 10 jaar worden ruimer.

Lees alles over de hypotheeknormen in 2018

Het eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico van de zorgverzekering blijft 385 euro. De verhoging die voor 2018 gepland stond is van tafel.

Drempel om te gaan studeren lager

Het leenstelsel voor studenten blijft bestaan. Wel wordt het collegegeld voor het eerste studiejaar aan een hogeschool of universiteit gehalveerd. Dit moet de drempel om te gaan studeren verlagen.

Onder voorbehoud

Let op: dit zijn plannen van het kabinet die zijn gelekt. Het volledige regeringsakkoord is nog niet bekend. Mogelijk staan hier andere plannen die negatieve effecten compenseren. Ook moeten de fracties van de regeringspartijen het regeringsakkoord nog goedkeuren

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

afschaffen wet hillen

de politiek heeft jaren het aflossen gepromoot; nu de wet hillen geleidelijk afbouwen resulteert in een ib verhoging; compensatie door lager ib tarief geldt voor iedereen doch de huiseigenaar wordt extra belast mede agv extreme toename woz waarde nav de huizengekte. jaren geen indexering van pensioen, hogere zorgkosten, inkomensafhankelijke alg.heffingskorting en ouderenkorting, afschaffen ouderentoeslag box3: leidt tot extreem koopkrachtverlies voor ouderen!

Afschaffen Wet Hillen

Afbouw gebeurt over zeer lange periode. Prima wetgever.

Afschaf wet Hillen

Dan wil,ik ook graag de betaalde boeterente terug ivm vervroegde aflossing van de hypotheek.
Ook wil ik graag het extra afgeloste deel zonder beperkingen terug, zodat ik dit vrij kan besteden

eigen woningforfait

Eerst iedereen versneld en vroeger laten aflossen om de hypotheekschuld te verlagen en dan als de woning bloot eigendom is mag je het woningforfait bij je inkomen optellen en er belasting over gaan betalen. Het hele zooitje van vvd, cda, d66 en cu zijn allemaal hoogst onbetrouwbaar zoals we al jaren weten van de politiek weg met dat zooitje.

prima commentaar

zo is het !

Eigen woningforfait

List en bedrog dat heeft weer gewonnen. De christelijke partijen hebben zich van hun vrome kant laten zien. De VVD is naar links gegaan en D66 doet altijd water bij de wijn om mee te regeren

afschaffen wet hillen

laat die maatregel voor de nieuwe gevallen gelden!!!!...gewoon kijken wie er met de aangifte van 2006 gebruik van kon maken en die behouden de vrijstelling...

wet hillen

Inderdaad, dat zou getuigen van een consistent overheidsbeleid, maar de waarheid is helaas anders.

vol vertrouwen de toekomst in.(slogan)

nou weinig vertrouwen; want wie liegt er nu? juist de politiek. voorbeeld: we gaan er allemaal per saldo iets op vooruit. na deze voorspelling kwam de mededeling dat we aan energie er gemiddeld per huishouden 75 euro meer aan uit moeten gaan geven!!!
laat maar, laatste keer geweest dat ik ben gaan stemmen.

Schijf

Begrijp ik het goed ga ik als 70 jarige ook het eerste tarief van 39.6 procent betalen en vervalt huidige 1e schijf ?

Schijf

Begrijp ik het goed ga ik als 70 jarige ook het eerste tarief van 39.6 procent betalen en vervalt huidige 1e schijf ?

Belastingtarieven

Waarom worden de belastingschijven voor AOW’ers nergens genoemd?

Re: Belastingtarieven

Beste heer of mevrouw Rensen en Voolstra,
Voor mensen die de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt komt er een extra belastingschijf met een lager tarief. Zij leveren immer geen AOW bijdrage meer (zoals nu ook het geval is).
Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

belastingtarieven aow'ers.

antwoord was kort en duidelijk

De ouderenkorting gaat met € 160,- omhoog. De toeslag voor kinde

wanneer gaan deze wijzigingen in dan, in 2018?? en de aanrechtsubsidie of heffingskorting vervalt in 2024 toch? weer een teruggang in inkomen

Re: De ouderenkorting gaat met € 160,- omhoog.

Beste heer of mevrouw Danberg, voor een aantal maatregelen is niet gespecificeerd wanneer deze ingaan. Prinsjesdag 2017 is inmiddels geweest, dus de begroting voor 2018 ligt grotendeels vast. De verwachting is dat veel plannen de volgende Prinsjesdag worden begroot en in 2019 zullen ingaan. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

wijzigingen

En begrijp ik goed ,dat de maatregelen die ons geld kosten eerder ingevoerd worden dan de maatregelen die ons geld opleveren (2021 ).

geen koopkrachtverbetering in 2018

Voor de komende jaren word je een grote worst voorgehouden. Men spreekt iedere keer van voordelen in de inkomstenbelasting. Als die pas doorgaan in 2021 zal het effect van de opwaartse druk van diverse lasten nu zeker niet worden gecompenseerd. Waar blijven onze rekenmeesters in de Tweede Kamer. Je hoort ze niet over de effecten. Wellicht is het goed dat de echte koopkrachtplaatjes eens worden gepresenteerd.