Klantenbeoordeling 9.7/10

Gevolgen regeerakkoord voor jouw portemonnee

Het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 ligt er. Wat zijn de gevolgen voor jouw portemonnee? Lees meer over de maatregelen voor hypotheek en belasting.

Gevolgen regeerakkoord voor portemonnee

Het regeerakkoord is officieel gepresenteerd. Daarin staan verschillende maatregelen die direct invloed hebben op jouw financiën. We hebben een overzicht gemaakt.

Veel van de kabinetsplannen zullen pas na 2018 ingaan.

 

Tip: blijf op de hoogte van het laatste financiele nieuws en de rente-ontwikkeling: mail_outlineSchrijf je in voor de Renteflits.

 

Belastingen

Het belastingstelsel gaat de komende kabinetsperiode op de schop, met onder andere een aanpassing van de belastingschijven.

Belastingschijven herzien (Box 1)

In 2021 wordt een nieuw belastingstelsel met 2 belastingschijven (nu zijn dit er 4). Voor de meeste inkomens gaat een basistarief van 36,9% gelden. De hogere inkomens (vanaf circa 68.600 euro betalen het toptarief van 49,5%. Voor 2018 gelden dus nog de oude belastingschijven:

AOW-gerechtigde betalen geen AOW-premie. Voor deze groep gaan daarom 3 belastingschijven bestaan. Over de eerste schijf betalen ze dan geen AOW-premie

Vermogen minder belast (Box 3)

Het deel van je vermogen waarover vermogensbelasting (in box 3) moet worden betaald gaat omhoog. Je betaalt geen belasting over een vermogen tot 30.000 euro (of gezamenlijk 60.000 euro). Nu is dit 25.000 euro.

Daarnaast zal sneller worden aangesloten bij bij het werkelijke rendement door gebuik te maken van meer actuele cijfers. Nu is de actuele spaarrente een stuk lager dan het fictieve rendement waar de Belastingdienst mee rekent. Het kabinet werkt aan een stelsel van vermogensrendementsheffing op basis van het werkelijk behaalde rendement.

Kortingen en toeslagen

Het kabinet voert een aantal wijzgingen door in de kortingen en toeslagen. We noemen de belangrijkste.

  • In 2021 gaat de algemene heffingskorting met € 350,- omhoog
  • De ouderenkorting gaat met € 160,- omhoog.
  • De toeslag voor kinderopvang en de kinderbijslag worden verhoogd.
  • Voor eenverdieners wordt de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting verruimd.

Hypotheek en wonen

Het nieuwe kabinet kiest voor rust op de huizenmarkt. Wel worden enkele belastingvoordelen voor huizenbezitters afgebouwd.

Hypotheeknormen blijven gelijk

De komende kabinetsperiode blijft de maximale hypotheek in verhouding tot de woningwaarde (loan to value) 100%.

Hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd

Sinds 2014 wordt de maximale hypotheekrenteaftrek in stappen van 0,5% verlaagd. Vanaf 2020 worden de stappen vergroot naar 3% per jaar. De hypotheekrenteaftrek wordt zo versneld afgebouwd naar het laagste tarief in het nieuwe belastingstelsel. Hier kun je jouw hypotheekrenteaftrek berekenen

Duurder uit met woning zonder hypotheek

Wie zijn woning geheel of voor een groot deel heeft afgelost is de komende jaren telkens een beetje duurder uit. Het nieuwe kabinet gaat de ‘Wet Hillen’ in 30 jaar tijd afbouwen. In de Wet Hillen is bepaald dat het eigenwoningforfait voor huizenbezitters vervalt als deze hoger is dan de hypotheekrente die zij betalen. Het belastingvoordeel voor deze huizenbezitters wordt dus stapsgewijs kleiner. Lees ook: Duurder uit met volledig afgeloste hypotheek. De Wet Hillen is in 2018 nog toepasbaar.

Lees meer over de gevolgen van het regeerakkoord voor hypotheek en wonen.

Arbeidsmarkt

Een vast contract wordt minder vanzelfsprekend en schijnzelfstandigheid tegen gegaan.

Minder snel een vast contract en proeftijd langer

De periode waarna wergevers een vast contract moeten aanbieden gaat van 2 naar 3 jaar. Ook de maximale proeftijd wordt verlengd. Bij een contract voor onbepaalde tijd gaat de proeftijd van 2 naar 5 maanden en meerjarencontract (langer dan 2 jaar) gaat de proeftijd van 2 naar 3 maanden.

Maatregelen tegen schijnzelfstandigheid

Het nieuwe kabinet gaat maatregelen nemen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Zo komt er een minimum uurloon voor ZZP-ers. Opdrachtgevers die minder betalen moeten ook vakantiegeld en premies voor de werknemersverzekering van de ZZP-er betalen.

Ook het inhuren van personeel via payroll-constructies wordt minder aantrekkelijk. De 200.000 payrollers in Nederland moeten hetzelfde gaan verdienen als werknemers in dienst van het bedrijf. Met dergelijke constructies worden de personeelskosten gedrukt en de cao omzeild.

Overig

Ook deze maatregelen uit het regeerakkoord hebben gevolgen voor jouw portemonnee.

Dagelijkse boodschappen worden duurder

Het lage BTW-tarief gaat van 6% naar 9%. Etenswaren en (niet alcoholische)dranken worden duurder, maar ook een bezoekje aan de kapper of schoenmaker. Het andere BTW-tarief blijft 21%. De tabaksaccijns gaat wel omhoog.

Drempel om te gaan studeren lager

Het leenstelsel voor studenten blijft bestaan. Wel wordt het collegegeld voor het eerste studiejaar aan een hogeschool of universiteit gehalveerd. Dit moet de drempel om te gaan studeren verlagen. Lees meer over de studieschuld en de hypotheek.

Het eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico van de zorgverzekering blijft 385 euro. De verhoging die voor 2018 gepland stond is van tafel.

Deze maatregelen werden al eerder bekend

De volgende maatregelen werden al eerder bekend en wijzigen niet door het regeerakkoord.


Restschuld financiering niet meer aftrekbaar

De hypotheekrenteaftrek voor restschuldfinancieringen komt vanaf 2018 te vervallen. Het financieren van een restschuld wordt hierdoor duurder. Lees meer over het vervallen van de renteaftrek bij een restschuld.

Hypotheeknormen in 2018

Eerder al werden de volgende wijzigingen voor de hypotheeknormen bekend:

  • In 2018 kun je tot 100% van de woningwaarde lenen.
  • Tweeverdieners mogen het laagste inkomen voor 70% meetellen voor de hypotheek.
  • De normen voor een hypotheek korter dan 10 jaar worden ruimer.

Lees alles over de hypotheeknormen in 2018

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct