Klantenbeoordeling 7.7/10

Gezinnen grijpen kans op woningmarkt

De afgelopen maanden zijn meer gezinnen verhuisd. Na de starters lijkt nu de volgende groep de kansen op de woningmarkt te grijpen.

Nemen het stokje over

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de tweede helft van 2014 en begin 2015 meer gezinnen en echtparen zonder (thuiswonende) kinderen verhuizen. Deze groepen nemen het stokje over van de alleenstaanden, ongehuwde stellen en alleenstaande ouderen.


Doorstroming op de woning

Met de cijfers van het CBS lijkt de doorstroming op de woningmarkt weer een meer ‘traditionele’ vorm aan te nemen. Daarin kopen starters de woning van een jong gezin die dan doorstromen naar een grotere woning en zo verder.

‘Huizenmarkttreintje’

Dit ‘huizenmarkttreintje’ was enige tijd ontspoord. Volgens cijfers van het Kadaster kocht nog maar één op de drie starters een woning van een doorstromer (jong gezin). Voor de crisis was dit nog twee derde. Door gunstige leenvoorwaarden en schenkingsmogelijkheden kochten starters vaker een duurdere woning van een uitstromer of een nieuwbouwwoning.

Kansen op de woningmarkt

Daar komt bij dat (jonge) gezinnen het meeste last hebben gehad van de crisis op de woningmarkt. Zij kochten hun woning rond 2008, op de top van de woningmarkt. Sindsdien zagen zij de waarde van de woning jaar op jaar dalen. Verhuizen zou hen een restschuld opleveren. Nu de hypotheekrente laag is en de huizenprijzen weer stijgen, groeien ook voor deze groep de kansen op de woningmarkt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct