Klantenbeoordeling 8.2/10

Grens NHG-hypotheek in 2018 opnieuw omhoog

Opnieuw gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog. In 2018 kan voor een woning tot 265.000 euro een hypotheek met garantie worden afgesloten.

Update: Grens NHG-hypotheek stijgt naar 310.000 euro

Grens voor NHG-hypotheek in 2018

Wie in 2018 een woning tot 265.000 euro koopt, komt in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee stijgt de kostengrens voor de garantie met 8%. Dit jaar kan voor een woning van 245.000 euro een NHG-hypotheek worden afgesloten.

Voor een investering in energiebesparende maatregelen kan volgend jaar ruim 15.000 euro extra onder NHG geleend worden. De kostengrens komt dan op 280.900. Dit heeft het Waarborgfonds Eigen Woning, dat achter de NHG zit, bekend gemaakt.

Let op: Bij een NHG-hypotheek wordt standaard rekening gehouden met 6% bijkomende kosten. De maximale hypotheek onder NHG valt hierdoor lager uit.

Meer kopers in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie

De verhoging van de NHG-grens is een reactie op de gestegen huizenprijs. Het waarborgfonds achter de Nationale Hypotheek Garantie wil aan starters de mogelijkheid blijven bieden om hun eerste huis ‘op een verantwoorde manier’ te financieren.

Juist nu starters onder druk staan door de verhitte woningmarkt, kunnen minder woninting gefinancierd worden onder NHG. Het aantal woningen dat in aanmerking komt voor de garantie is gedaald van 90% in 2012 tot onder 70%.


De Nationale Hypotheek Garantie biedt een vangnet als het tegenzit, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschikt, werkloosheid of scheiding. Het waarborgfonds biedt hulp bij betalingsproblemen en kan bij verkoop, onder voorwaarden, de restschuld kwijt schelden.

Starters die hun eerste woning kopen boven de vraagprijs en deze maximaal financieren, lopen een hoger risico.

Lees alles over de hypotheeknormen in 2018 en bereken hoeveel je kunt lenen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Grens NHG-hypotheek in 2018 opnieuw omhoog".

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct