Klantenbeoordeling 9.7/10

Grens NHG-hypotheek mogelijk niet verlaagd

De NHG-grens wordt in juli mogelijk niet verlaagd naar € 225.000,-. Althans, als het aan de directeur van de Nationale Hypotheek Garantie ligt.

Update: in 2018 gaat de grens voor een NHG-hypotheek opnieuw omhoog.

De woningmarkt zit in de lift. Sinds mei 2014 stijgt de gemiddelde huizenprijs elke maand. In 2016 zet deze groei naar verwachting door en kan zelfs versnellen. De vraag blijft namelijk onverminderd hoog, terwijl het aantal te koop staande woningen afneemt.

Voor directeur Gielen van het waarborgfonds achter de Nationale Hypotheek Garantie stijgt de huizenprijs dan ook sneller dan verwacht. In een interview met NRC geeft hij aan dat, wat hem betreft, de grens voor een NHG-hypotheek daarom niet verder omlaag hoeft.

In juli staat vierde en laatste verlaging van de NHG-grens gepland. Na die datum kun je boven € 225.000,- geen hypotheek met nationale hypotheek garantie afsluiten. De NHG-hypotheek is populair omdat het extra zekerheid biedt en vaak een rentekorting oplevert.


In 2012 is de NHG-grens verhoogd tot € 320.000,- om de woningmarkt te stimuleren. Deze grens wordt daarna stapsgewijs afgebouwd naar € 225.000,- in juli 2016. Vervolgens wordt de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Volgens NHG-directeur Gielen is deze laatste stap niet nodig. Met de huidige gemiddelde huizenprijs zou de NHG-grens immers weer direct verhoogd worden. In NRC verwijst hij naar experts die ‘het jojoën’ met de hypotheeknormen ‘zinloos, of zelfs gevaarlijk’ vinden. Daarom is Gielen in gesprek met Minister Blok om de laatste verlaging in juli te schrappen.

Lees ook: wijzigingen voor de NHG-hypotheek in 2016

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct