Klantenbeoordeling 10.0/10

Grens NHG-hypotheek niet omlaag

De NHG-grens wordt in 2016 niet verlaagd. De verlaging naar € 225.000,-, die gepland stond voor 1 juli, wordt niet doorgevoerd. De grens voor een NHG-Hypotheek blijft € 245.000,-.

Update: in 2018 gaat de grens voor een NHG-hypotheek opnieuw omhoog.

Grens NHG-hypotheek blijft gelijk

Per 1 juli 2016 zou de kostengrens voor een NHG-Hypotheek worden verlaagd van € 245.000,- naar € 225.000,-. Het Waarborgfonds Eigen Woning, de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie, heeft nu overeenstemming bereikt met Minister Blok van Wonen, om deze verlaging te schrappen.

Dit heeft de Stichting WEW vandaag bekend gemaakt.

Garantie en rentekorting

De grens tot waar je een hypotheek met NHG kunt afsluiten blijft dus gelijk. Rekeninghoudend met de bijkomende kosten kunnen kopers een woning tot € 231.132,- blijven financieren met Nationale Hypotheek Garantie. De garantie biedt extra zekerheid bij betalingsproblemen en een mogelijke restschuld. Ook bieden geldverstrekkers vaak een rentekorting bij een NHG-hypotheek.


Stijging huizenprijs

De verlaging van de NHG-grens is uitgesteld vanwege de stijging van de huizenprijs. Om de woningmarkt te stimuleren is de grens voor een NHG-hypotheek in 2012 verhoogd naar € 320.000,-. Daarna zou dit stapsgewijs afgebouwd worden naar € 225.000,- om de NHG-grens vervolgens in 2017 te koppelen aan de gemiddelde huizenprijs. Deze laatste stap wordt nu dus niet genomen.

Grens NHG-hypotheek

Jojoën met de hypotheeknormen

De stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie was al een tijdje in gesprek met Minister Blok om de verlaging te schrappen. Volgens NHG-directeur Gielen is de verlaging van de NHG-grens niet nodig omdat een jaar later, als de grens wordt gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs, de grens weer verhoogd zou worden. In het NRC noemde hij het ‘het jojoën’ met de hypotheeknormen zelfs ‘gevaarlijk’.

Gevolgen verlagen NHG-grens

De verlaging van de NHG-grens in juli zorgde de afgelopen jaren voor een run op hypotheken. Kopers wilden nog snel onder de oude voorwaarden een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie sluiten. Per 1 juli 2016 zou het niet mogelijk zijn om een woning boven de maximale prijs van € 212.264,- te financieren met een NHG-hypotheek. Kopers die niet aanmerking komen voor NHG kunen de volgende gevolgen ondervinden:

  • Door het wegvallen van de rentekorting kan de hypotheekrente wel tot 1% hoger uitvallen.
  • Een hogere hypotheekrente betekent ook dat je minder kunt lenen.
  • Geen extra bescherming bij betalingsproblemen en een mogelijke restschuld.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct