Klantenbeoordeling 9.7/10

Grens NHG-hypotheek stijgt in 2021 naar 325.000 euro

De kostengrens voor een NHG-hypotheek stijgt naar € 325.000,-. Dit betekent dat meer kopers volgend jaar in aanmerking komen voor de garantie en rentekorting.

De NHG-grens is nu nog € 310.000,-. Om de Nationale Hypotheek Garantie ook volgend jaar toegankelijk te houden, stijgt de kostengrens mee met de huizenprijzen. In 2021 kan voor een huis tot € 325.000,- een NHG-hypotheek gesloten worden.

Kies je voor een investering in energiebesparende maatregelen dan kun je volgend jaar tot € 344.500,- hypotheek krijgen onder NHG. Nu is dit nog € 328.600,-. De nieuwe kostengrens is vandaag bekend gemaakt door Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter de NHG.

Op zoek naar het beste hypotheekaanbod?Bereken vrijblijvend jouw laagste hypotheekrente >

Kosten voor NHG blijven gelijk

NHG kosten normen 2021

De premie voor een NHG-hypotheek blijft hetzelfde als dit jaar. Ook in 2021 betaal je eenmalig 0,7% over de hypotheeksom voor de garantie. Met de nieuwe kostengrens komt dit neer op maximaal € 2.275,- aan NHG-premie.

Vorig jaar werd de NHG-premie nog verlaagd, mede omdat minder aanspraak op de garantie is gemaakt. Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren staan weinig huizen onder water.

Wel of geen nhg-hypotheek?

Een NHG-hypotheek biedt extra zekerheid voor huizenbezitters, zoals hulp bij betalingsproblemen. Ook kan onder voorwaarden een restschuld bij verkoop worden kwijtgescholden. Daarnaast bieden veel banken rentekorting als wordt gekozen voor NHG.

Vergelijk hier de laagste hypotheekrentes met en zonder NHG.


Ook zorgt de garantie ervoor dat een hypotheek sluiten eerder mogelijk is, zoals bij ondernemers of op latere leeftijd. Dit kunnen redenen zijn om voor de garantie te kiezen.

Laat je goed adviseren bij de keuze voor wel of geen NHG-hypotheek. De garantie is namelijk niet voor iedereen nodig. Kies je voor NHG enkel vanwege de rentekorting, dan moet dit natuurlijk opwegen tegen de kosten.

En omdat je in 2021 niet meer mag lenen dan de hypotheeksom, is meefinancieren in de hypotheek niet altijd mogelijk. Je betaalt de NHG-premie dan uit eigen zak.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct