Klantenbeoordeling 8.2/10

Grootbanken verlagen spaarrente naar 0,5%

Opnieuw verlagen de grootbanken de spaarrente van hun spaarrekening zonder voorwaarden. Vanaf april bieden de ABN AMRO, ING en Rabobank 0,5% spaarrente.

Spaarrente vanaf april 0,5%

Op 17 maart nam ING wederom het voortouw om de spaarrente te verlagen. De rente op een vrij opneembare spaarrente is bij ING nu 0,5%. De andere twee grootbanken, ABN AMRO en Rabobank volgen op 31 maart. Vanaf april is de spaarrente bij de grootbanken dus 0,5%.

Verlaging beleidsrente ECB

Het is de tweede keer dit jaar dat de grootbanken hun spaarrente aanpassen aan de lagere ECB-tarieven. Deze laatste verlaging komt na de verlaging van de ECB-depositorente van -0,3% naar -0,4%. In december 2015 werd dit rentetarief ook al eens verlaagd. Hierdoor hebben we onze spaarrenteverwachting naar beneden bijgesteld.


Rente negatief

Je leest het goed. De rente om geld te stallen bij de Europese Centrale Bank is op dit moment negatief. Banken betalen dus voor je spaargeld. In maart is sparen voor de bank weer duurder geworden en dit berekenen ze door aan de klant. Dit is de kans dat ook de spaarrente in 2016 negatief wordt.

Consumptie aanjagen

Sparen bij de grootbank levert amper nog iets op. Sterker nog, rekening houdend met de vermogensrendementsheffing en de inflatie, lever je zelfs iets in op je spaargeld. Met dit lage-rente-beleid wil de ECB de consumptie en investeringen in de Eurozone aanjagen.

Hogere spaarrente mogelijk?

Uitgeven is het devies van de Centrale Bank. Nederlanders zijn echter traditioneel echte spaarders. Ook blijft het nodig om spaargeld aan te houden als buffer. Hen raden we aan om te kiezen voor een hogere spaarrente om zo het verlies aan rendement te beperken. Door het spaargeld vast te zetten in een deposito komt je ook in aanmerking voor een hogere spaarrente.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Grootbanken verlagen spaarrente naar 0,5%".

  1. Vanochtend stond in de Gelderlander een bericht dat sparen in het buitenland mogelijk zou kunnen worden met een rente van ongeveer 2%. Als dit werkelijkheid wordt weet ik bijna zeker dat ik het geld daar zal stallen, want zo het nu is lijkt het nergens meer op. Ik voel me behoorlijk gepakt zoals het nu gaat.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct