In een jaar tijd zijn koophuizen gemiddeld 15% duurder geworden. Een dergelijke huizenprijsstijging is de afgelopen 20 jaar niet meer voorgekomen.
Huizenprijsstijging versnelling omhoog
Een koophuis kost nu gemiddeld 385 duizend euro. Dit is ruim 15% meer dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In 2001 hebben we voor het laatst een dergelijke huizenprijsstijging gezien.
Woning op het oog?Start direct een hypotheekberekening >
Ter vergelijking: over heel vorig jaar steeg de huizenprijs met gemiddeld 12%. De huizenprijsstijging is dus nog eens te versnellen. Volgens NVM voorzitter Onno Hoes is het dan ook ‘ongekend wat er gebeurt op de huizenmarkt’.
Verwachting huizenprijzen naar boven bijgesteld
De makelaarsvereniging noemt de lage hypotheekrente en beperkt aantal huizen dat te koop staat als belangrijkste reden van de extreme prijsstijging. Daarbij zijn de hypotheeknormen verruimd, onder ander voor starters en zijn de sociaaleconomische vooruitzichten verbeterd.
Dat laatste is de reden dat Rabobank en ABN AMRO hun verwachting voor de huizenprijzen in 2021 eerder al naar boven hebben bijgesteld. Wel verwachten economen van de banken dat er dit jaar minder huizen verkocht gaan worden dan vorig jaar.
Zorgen over risicobereidheid kopers
Huizenbezitters die hun woning te koop zetten zijn deze razendsnel kwijt met vaak een flinke winst. Een keerzijde is dat voor de nieuwe woning ook fors meer betaald moet worden. Als je al geschikt koophuis kunt vinden op deze krappe markt.
De NVM maakt zich het meeste zorgen over de risicobereidheid van kopers. Zo zouden kopers vaker een bod doen zonder voorbehoud van financiering. Ook wordt inmiddels 60% van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Bieden boven de vraagprijs hoeft geen probleem te zijn als je het verstandig doet.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.