Klantenbeoordeling 9.7/10

Grote banken weer in trek voor hypotheek

Begin 2016 zijn weer meer hypotheken via de grootbanken gesloten. Met name huizenbezitters die oversluiten of verhuizen kiezen voor de traditionele top 3.

Minder hypotheken via grootbank

De tijd dat bijna 3 van de 4 hypotheken via een grootbank werd gesloten ligt al lang achter ons (eind 2011). Vorig jaar daalde het gezamenlijke marktaandeel van Rabobank, ABN AMRO en ING tot 46%. Voor het eerst werd minder dan de helft van de hypotheken door de traditionele top 3 gesloten

Concurrentie op hypotheekmarkt heviger

De grote banken hebben meer concurrentie gekregen van nieuwe toetreders op de hypotheekmarkt. Met een lage hypotheekrente pakken deze prijsvechters snel markaandeel. De banken kregen tegelijkertijd strengere kapitaaleisen opgelegd door de toezichthouder, waardoor zij moeilijker kunnen concurreren op prijs.

Revival van de grootbanken?

Het is opvallend dat het marktaandeel van de 3 grote banken het eerste kwartaal van 2016 weer is gegroeid. Dit blijkt uit een analyse van marktonderzoekers IG&H. Zij zien dat huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten of gaan verhuizen vaker kiezen voor een grootbank. Daarnaast groeit deze groep sterk.

Populair bij oversluiters en doorstromers

Het eerste kwartaal van 2016 verwerkten de geldverstrekker 50% meer oversluitingen dan in de zelfde periode vorig jaar. Ook zijn 36% meer huizenbezitters verhuisd. Deze oversluiters en doorstromers kozen vaker voor een grootbank. Volgens IG&H passen de traditionele banken beter bij deze doelgroep, waarvan de situatie vaak complexer is. Banken kunnen bijvoorbeeld meer maatwerk leveren en bieden vaak nog oude hypotheekproducten aan.


Nieuwe geldverstrekkers blijven

Dit betekent niet dat de nieuwe geldverstrekkers al op hun retour zijn. Het marktaandeel van de zogenaamde regiepartijen is begin 2016 stabiel gebleven. Veel van deze nieuwe toetreders zijn institutionele beleggers die via een regiepartij investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt. De meest succesvolle voorbeelden van dit moment zijn Munt Hypotheken en Hypotrust.

Starters kiezen voor goedkoop en simpel

Deze nieuwe geldverstrekkers trekken in verhouding meer starters aan. Deze nieuwe huizenbezitters hebben geen oude hypotheek en worden verplicht om af te lossen voor de hypotheekrenteaftrek. Dit past perfect bij de eenvoudige hypotheekproducten van de nieuwe geldverstrekkers. De beleggers krijgen ondertussen waar voor hun geld, namelijk een goed rendement en een laag risico.

Succesformule uitbouwen

De regiepartijen zullen naar verwachting hun succesformule verder uitbouwen. De lage hypotheekrente in combinatie met de aantrekkende woningmarkt bieden daartoe volop kansen. De regiepartijen worden daarbij niet belemmerd door de strengere kapitaaleisen van de toezichthouder.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct