Heeft de lage spaarrente ons spaargedrag veranderd?

  Door: Roel 2307 keer gelezen
Heeft de lage spaarrente ons spaargedrag veranderd?

De spaarrente is al geruime tijd laag. Heeft dit ons spaargedrag veranderd? Recent onderzoek laat een aantal interessante trends voor sparen zien.

Waarom is de spaarrente laag?

De lage spaarrente wordt mede veroorzaakt door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Door de rentes laag te houden wil de centrale bank de bestedingen en daarmee de economie in de eurozone stimuleren. Sparen is door de lage rente niet aantrekkelijk. Lenen (via hypotheek of consumptief krediet) en geld uitgeven worden juist aantrekkelijk.

 

Slaagt de ECB in haar opzet en zijn we in plaats van een ‘land van spaarders’, een ‘land van spenders’ geworden?

Recente onderzoeken van De Nederlandse Bank (DNB) en ING laten een verandering in ons spaargedrag zien.

Spaarbedrag in Nederland blijft stijgen

Het spaarbedrag in Nederland is 340 miljard euro en dit bedrag loopt nog altijd op. Vorig jaar steeg het gezamenlijke spaarsaldo met 5,3 miljard euro. Daarvan werd 1,8 miljard euro bijgeschreven en ontvingen we, ondanks de lage spaarrente, 3,5 miljard euro aan rendement. Aldus het onderzoek van DNB.

Minder spaargeld bij bekende grootbank

Per huishouden hebben we gemiddeld 44.000 spaargeld ‘op de bank staan’. Dit is steeds minder vaak één van de drie grootbanken: Rabobank, ABN AMRO of ING. Nederlanders kiezen er vaker voor om hun spaargeld (deels) onder te brengen bij een kleine bank. Deze ‘spaar-specialisten’ bieden een hogere spaarrente en overstappen is eenvoudig.

Slecht 2% van het Nederlandse spaargeld staat op een buitenlandse spaarrekening. Na het Icesave-debacle zijn buitenlandse banken niet meer in trek, aldus het onderzoek van DNB.

Grafiek spaargeld in Nederland bij lage spaarrente

Gaan we in 2017 minder sparen?

Vorig jaar is vanaf de zomer een opvallende daling van het spaartegoed in Nederland te zien (zie bovenstaande grafiek). Het is echter nog te vroeg om van een trendbreuk te spreken. In mei krijgen veel Nederlanders het vakantiegeld en op het einde van het jaar worden traditioneel meer hypotheken afgesloten vanwege gewijzigde hypotheeknormen.

Toch zijn er factoren te noemen waardoor ons spaargeld in 2017 wel eens kan gaan slinken.

Zorgen en onvrede, maar geen actie

Tot nu toe is het effect van de lage spaarrente op ons spaargedrag vooral emotioneel. Uit onderzoek van ING blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders aangeeft het spaargedrag niet aan te passen (68%). Wel geven zij aan ontevreden te zijn over de spaarrente (41%), of zich zorgen te maken over het pensioen (17%) of een ander spaardoel (16%)

De Nederlanders die vanwege de lage rente minder zijn gaan sparen, kiezen er vaak voor om hun hypotheek af te lossen (18%) of meer uit te geven (10%). De stap naar beleggen is vaak (te) groot vanwege het risico, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Voor een hoger rendement kunnen deze spaarders kiezen voor depositosparen of sparen met voorwaarden.

Heb jij je spaargedrag aangepast of ga je dit doen? We horen het graag in een reactie onder dit bericht.

Spaarrente

De hoogste spaarrente? Vergelijk alle rentes.

Deposito Sparen

Vergelijk alle deposito spaarrekeningen.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

spaargedrag

Verandert niet

Spaargedrag

Aangepast
Op zoek naar een hoger rendement is de strategie aangepast rekening houdend met het risicoprofiel.

Spaargedrag

Aflossen op Hypotheek. Scheelt op de maanlijkse Hypotheek kosten.