Klantenbeoordeling 8.2/10

Helft Nederlanders betaalt teveel voor autoverzekering

Betaal jij teveel voor je autoverzekering? De kans is groot. Bijna de helft van de Nederlanders is oververzekerd. Controleer je autoverzekering en bespaar.

Autoverzekering vaak niet passend

Nederland telt 7,5 miljoen auto’s in privébezit. Dit betekent ook evenzoveel autoverzekeringen. Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat slechts een derde van alle autoverzekeringen een passende dekking heeft:

  • 20% van de auto’s is niet voldoende verzekerd.
  • Bijna de helft van de auto’s is oververzekerd.

Hoe ontstaat oververzekering

Wie een auto koopt gaat op zoek naar een passende verzekering. Tegenwoordig kun je autoverzekeringen eenvoudig online vergelijken op basis van een gekozen dekking. De goedkoopste autoverzekering wordt dan gekozen. De dekking is echter de redenen dat veel Nederlanders toch teveel betalen:

  • De dekking van de autoverzekering wordt vaak te hoog gekozen ten opzichte van de leeftijd van de auto.
  • Daarnaast is men zich er onvoldoende bewust van bewust dat een auto snel in waarde daalt, met name bij auto’s van meer dan € 25.000,-.
  • Oververzekering komt ook voor omdat men dubbel verzekerd is voor pechhulp, namelijk in de autoverzekering en door lidmaatschap van de ANWB

Bij onderwaarde is de dekking van je autoverzekering te laag. Je betaalt dan niet teveel, maar loopt het risico dat je bij een schade een fikse rekening krijgt.

Oververzekering voorkomen

Je kunt oververzekering voorkomen door, voor je gaat vergelijken, de gewenste dekking te bepalen. Let daarbij op de leeftijd en de dagwaarde van je auto.

Leeftijd

  • Bij een auto tot 5 jaar is een all risk dekking vaak de beste keuze.
  • Bij een auto van 6 tot en met 9 jaar is WA-plus dekking voldoende.
  • Bij een auto vanaf 10 jaar is niet meer nodig dan WA-dekking.

Tip: heb je de auto gekocht met behulp van een autolening, dan is allrisk de meest zekere optie. Zo voorkom je dat totaal verlies van de auto, de lening doorbetaalt, maar geen auto meer hebt.


Dagwaarde

De keuze van de dekking is ook afhankelijk van de dagwaarde van de auto. Bij de ANWB kun je eenvoudig de dagwaarde berekenen. Is je auto bijvoorbeeld ouder dan 5 jaar, maar de dagwaarde is hoog, dan kun je ervoor kiezen om deze nog even Allrisk te verzekeren. Daarbij moet je ook rekening houden of je een schade uit eigen zak kunt betalen.

Heb je de gewenste dekking voor jezelf bepaald, dan kun je online de autoverzekering vergelijken.

Autoverzekering controleren

Daarnaast is het zaak om regelmatig je autoverzekering te controleren. Past mijn dekking nog bij mijn auto en is mijn autoverzekering nog steeds de goedkoopste in de markt. Ook dit kun je online vergelijken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct