Klantenbeoordeling 9.7/10

Het nieuwe leenstelsel en de hypotheek

Vanaf september starten de eerste studenten met het nieuwe leenstelsel. Welke gevolgen heeft deze studieschuld later voor de hypotheek?

Basisbeurs wordt lening

De ruim 150.000 nieuwe Bachelor- en Masterstudenten die nu starten met hun opleiding krijgen te maken met de studiefinanciering nieuwe stijl. Daarin wordt de basisbeurs een lening bij de overheid. Studenten kunnen maximaal € 1016,71 per maand lenen. De Minister noemt het een studievoorschot, maar het is natuurlijk een studielening.

Een aanvullende beurs blijft mogelijk voor studenten met minder vermogende ouders. Via DUO.nl kun je berekenen waar je recht op hebt.

Studieschuld loopt op

De verwachting is dat de studieschuld bij een grote groep studenten flink gaat oplopen. De gemiddelde studieschuld is op dit moment € 15.000,-. Het Centraal Plan Bureau (CPB) verwacht de gemiddelde studieschuld oploopt tot € 21.000,-. De Landelijke Studentenvakbond (LSv) houdt rekening met een verdubbeling van de gemiddelde studieschuld.

De studieschuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)

Leenvoorwaarden versoepeld

Ook de overheid houdt rekening met de hogere studieschuld en heeft de leenvoorwaarden versoepeld. Zo kan de studieschuld in 35 jaar worden terugbetaald (nu 15 jaar) en is het aflosbedrag nooit meer dan 4 procent van het jaarinkomen. Daarbij ligt de leenrente dicht bij 0%.

Gevolgen voor de hypotheek

Vooropgesteld een hypotheek met studieschuld blijft mogelijk. Een studieschuld heeft gevolgen voor de hypotheek. Bij het berekenen van de maximale hypotheek wordt namelijk rekening gehouden met de financiële verplichtingen. Hiertoe wordt ook een studieschuld gerekend. We maken een vergelijken tussen de oude en de nieuwe situatie.

Oude situatie

De studieschuld van de huidige en oud-studenten wordt voor 0,75% (op maandbasis) in mindering gebracht op de toegestane financieringslast. Hierbij wordt uitgegaan van de oorspronkelijke studieschuld (en dus niet de actuele). Bij een gemiddelde studieschuld van € 15.000,- wordt de toegestane financieringslast met € 112,50 verlaagd.


Nieuwe situatie

Voor onze berekening gaan we uit van een gemiddelde van de studieschuld zoals deze is voorspeld door het CPB en de LSv. Omdat het aflosregime in de nieuwe situatie soepeler is, wordt de studieschuld voor 0,45% in mindering gebracht op de maximaal toegestane financieringslast. Voor een studieschuld van € 25.500,- is dit € 114,75.

In de oude en de nieuwe situatie wordt op maandbasis ongeveer hetzelfde bedrag in mindering gebracht op de financieringslast. Dit heeft de volgende gevolgen voor de maximale hypotheek.

  • Alleenstaand met een inkomen van € 40.000,- kun je met een gemiddelde studieschuld ongeveer € 28.000,- minder lenen voor je eerste woning.
  • Samenwonend met een gezamenlijk inkomen van € 70.000,- kun je met een gemiddelde studieschuld eveneens ongeveer € 28.000,- minder lenen voor de eerste woning.

Beniewd naar de gevolgen van een (studie)schuld op jouw hypotheekmogelijkheden. Bereken je maximale hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct