De roep om rentemiddeling was luid. Nu veel banken het middelen van de hypotheekrente aanbieden, loopt het niet storm. Hoe werkt rentemiddeling in de praktijk?
Roep om rentemiddeling
De roep om rentemiddeling was luid. Onder andere de Vereniging Eigen Huis en verschillende politieke partijen hebben bij de Minister gepleit om banken te verplichten om op deze manier de hypotheekrente te verlagen. Rentemiddeling werd uiteindelijk niet verplicht, maar door het wegnemen van een aantal (fiscale) drempels, gingen de meeste banken overstag.
Profiteren van de lage hypotheekrente?Bereken je voordeel >
Meer banken bieden rentemiddeling aan
De komende maand gaan opnieuw drie geldverstrekkers rentemiddeling aanbieden. Dit zijn Aegon, Direktbank en Nationale Nederlanden. Deze zomer was dit al mogelijk voor klanten van Rabobank en ABN AMRO. Daarmee heeft het grootste deel van de huizenbezitters in Nederland de mogelijkheid om de hypotheekrente te middelen.
Het loopt nog niet storm
Toch loopt het niet storm bij de banken met klanten die vragen om rentemiddeling. NOS maakte een rondgang langs de geldverstrekkers. Bij ABN AMRO hebben nu 5000 klanten zich gemeld voor rentemiddeling. Bij SNS en ING, die al langer rentemiddeling aanbieden, melden zich maandelijks ‘enkele duizenden’ klanten voor rentemiddeling.
Kosten rentemiddeling
Aan de kosten kan dit niet liggen. Rentemiddeling is een relatief simpele administratieve handeling. Bij een aantal banken is dit gratis, andere banken vragen hier een bedrag voor tot 350 euro. Let daarbij op extra kosten voor advies. Zo betaal je bij ING toch € 900,- voor rentemiddeling
Dan hebben we het echter niet over de boeterente voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. Hoewel de boete wordt uitgesmeerd over de nieuwe looptijd, betaal je deze wel degelijk. Daarnaast rekent een aantal banken een extra risicoopslag van 0,2%.
Geen haast
Klanten hebben mogelijk geen haast om rentemiddeling toe te passen. Zolang de hypotheekrente verder daalt, is wachten de beste strategie. Wie de hypotheekrente opnieuw (voor lange tijd) vastlegt betaalt namelijk een hogere boete om de hypotheekrente verder te verlagen. Tip: lees onze hypotheekrente verwachting.
Als dit überhaupt wordt toegestaan. Een aantal geldverstrekkers bepalen dat rentemiddeling slechts 1 keer per rentevastperiode is toegestaan. Daarbij geldt ook: hoe langer je wacht, hoe dichterbij het einde van je rentevastperiode. De boeterente wordt zo steeds lager.
De kleine lettertjes
Recent is kritiek gekomen op de ‘kleine lettertjes’ bij rentemiddeling. Een aantal banken past de hypotheekvoorwaarden aan als je de rente gaat middelen. Bij Rabobank kun je bijvoorbeeld niet meer boetevrij aflossen als je wilt verhuizen. Bij ABN AMRO moet je de nieuwe hypotheekrente minimaal 5 jaar vast zetten.
Door deze extra voorwaarden kan het interessant zijn om te kiezen voor oversluiten. Je betaalt dan de boeterente ineens, maar je bent vervolgens wel vrij in je keuze voor bank en voorwaarden.
Is rentemiddeling interessant?
Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Iedere geldverstrekker heeft namelijk andere voorwaarden en ook de situatie van iedere huizenbezitter is weer anders. Laat daarom altijd een persoonlijke berekening maken van de verschillende mogelijkheden om de hypotheekrente te verlagen.
Dossier Rentemiddeling:
Lees meer over:
Anno 2021 is rentemiddeling nog steeds onaantrekkelijk bij Nationale Nederlanden. Ik heb begin 2020 mijn rente laten vastzetten voor 7 jaar tegen 1,35% vanwege de onzekere periode ivm Corona. Daarvoor koos ik steeds voor 1 jaar vast ivm de dalende rentes.
Echter is de rente sindsdien nog een stuk verder gezakt tot 1,04% voor 7 jaar.
Je zou verwachten dat NN met rentemiddeling dan een gemiddelde rente zou hanteren tussen de 1,04% en mijn 1,35%, dus iets van 1,20%
Dat is helaas niet het geval want ik krijg een aanbod van 1,32%. Een verschil van slechts 0,03%. Als dit gratis was geweest zou nog mooi zijn, maar de eenmalige kosten bedragen 250 euro.
Dat ga ik nooit meer terug verdienen met deze matige rentemiddeling. Terugverdien tijd is meer dan 6 jaar, en mijn hypotheek zal afgelost zijn over 6 á 7 jaar.
Het vreemde is ook nog dat de rente voor 10 jaar op 1,05% staat en dat is bij rentemiddeling 1,24%. Ik snap daarom ook niet waarom de rentemiddeling voor 7 jaar hoger ligt dan voor 10 jaar.
Rentemiddeling is misschien alleen aantrekkelijk voor hypotheken met een hele hoge rente, maar NN maakt het dusdanig onaantrekkelijk dat het voor mij geen zin heeft.
Wil juist graag profiteren van lagere rentestand. Direktbank biedt het echter nog niet aan. Boete met nog twee jaar looptijd op 10 jarige hypotheek werd ook exorbitant hoog ingeschaald dat welhaast niemand eraan zou beginnen. Misschien nu in oktober met rentemiddeling dat het anders is.
Beste Roel ,
Ik bekijk altijd je mailtjes die ik van je gestuurd krijg . Ik heb mijn eerste hypotheek van 113.500 euro bij Woonfonds en deze loopt tot 2020 met een rente van 5,9% . Zou het voor mij interessant zijn om rente middeling hiervoor aan te vragen en wat zou dan mijn maandllast worden voor 10 jaar vast .
Ik wil alleen informatie hierover zodat ik er over na lan denken !
Centraal Beheer heeft in oudere hypotheekacten de voorwaarde dat na het verstrijken van 80% van de looptijd rentemiddeling kosteloos kan geschieden. Over aanpasing andere voorwaarden is niets overeengekomen. Toch probeert Centraal Beheer een nieuwere door te drukken.
bij de rabo is deze vorm van rentemiddeling niet rendabel ..is maar 0,04 procent lager ..dus