Klantenbeoordeling 10.0/10

Hoe eerlijk is de lagere vermogensbelasting?

De aanpassing van de belasting op sparen en beleggen werd met veel gejuich ontvangen. De kleine spaarder gaat erop vooruit. Hoe eerlijk is de lagere vermogensbelasting?

Belasting op sparen en beleggen

De regeringspartijen PvdA en VVD zijn het eens geworden over een aanpassing van de vermogensbelasting op Prinsjesdag. Deze belasting op sparen en beleggen is Nederlanders al jaren een doorn in het oog. Over het vermogen boven € 21.330,- (€ 42.660,- met partner) wordt nu 30% belasting betaald over een fictief rendement van 4%. Dit komt neer op 1,2% vermogensbelasting.

Omdat bij sparen bij lange na geen rendement van 4% wordt gehaald kan het rendement op je vermogen zelfs negatief worden.

Vermogensbelasting aangepast

De vermogensbelasting wordt daarom op een aantal punten aangepast. De vrijstelling gaat omhoog naar € 25.000,- euro per persoon. Het fictieve rendement na de vrijstelling wordt variabel:


  • Tot € 100.000,- is dit 2,9%.
  • Van € 100.000,- tot 1 miljoen euro is dit 4,7%.
  • Boven 1 miljoen euro is dit 5,5%.

Het fictieve rendement voor het vermogen tot € 100.000,- wordt jaarlijks aangepast aan de gemiddelde spaarrente over 5 jaar. Bij het fictieve rendement boven € 100.000,- wordt daarbij rekening gehouden met het rendement over beleggen.

Hoe eerlijk is deze aanpassing?

Deze aanpassing voelt voor veel spaarders een stuk eerlijker. Een kritische blik van HomeFinance laat echter zien dat hier nog wat op af te dingen is.

  • Hoe komt men aan een fictief rendement van 2,9% als eenzelfde berekening voor 2014 op 2,5% uitkomt? De spaarrente is immers vooral gedaald.
  • Dezelfde onduidelijkheid geldt voor het fictieve rendementen voor sparen in combinatie met beleggen.
  • Een fictief rendement over 5 jaar betekent dat bij een stijgende rente de belasting nog een aantal jaar daalt. Andersom geldt dit echter ook en dat blijft vervelend.  

Rond Prinsjesdag strooit de regering graag met cadeautjes. Dit wordt gretig opgepikt door de media met een berekening hoeveel we erop vooruit gaan (of achteruit). Dit zijn de bekende koopkrachtplaatjes. De oproep van HomeFinance tot meer transparantie verdient echter meer aandacht.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct