Klantenbeoordeling 7.7/10

Hoe ga jij de aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Bijna alle Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek weten dat ze deze aan het einde van de looptijd moeten aflossen. Hoe, is nog de vraag.

De aflossingsvrije hyptoheek aflossen na de looptijd

Ook de aflossingsvrije hypotheek moet na de looptijd worden afgelost. Bijna alle (96%) huizenbezitters waarvan de hypotheek (deels) aflossingsvrij is, weet dit inmiddels. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onder 1.050 Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek.

Toch weet een kwart van de ondervraagden nog niet hoe ze de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd gaan aflossen. De huizenbezitters die dit al wel weten doen dit veelal uit eigen middelen (34%) of door het afsluiten van een nieuwe hypotheek (20%). Een kleiner deel geeft aan het huis te verkopen aan het einde van de looptijd (17%).

Dit najaar zijn de banken gestart met de bewustwordingscampagne ‘aflossingsblij’. Dit moet huizenbezitters aansporen om te controleren of hun aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig is.

Is jouw hypotheek toekomstbestendig?Controleer nu je aflossingsvrije hypotheek >

Zorgen over de betaalbaarheid van de aflossingsvrije hypotheek

Goed voorbereid zijn op de toekomst geeft een gerust gevoel. Op dit moment maakt een kleine meerderheid van de respondenten (54%) zich wel eens zorgen over het aflossen van de hypotheek. 7% maakt zich zelfs regelmatig of vaak zorgen.

Met name als het einde van de looptijd samenvalt met een lager inkomen na pensioen kan de betaalbaarheid van de hypotheek in het geding komen. Ook vervalt na 30 jaar het recht op hypotheekrenteaftrek, waarna de bruto maandlast netto wordt. Daarbij moet een nieuwe hypotheek passen binnen de dan geldende leennormen.


Lees ook de 6 misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek.

Controleer nu je aflossingsvrije hypotheek

Voor de meeste huizenbezitters duurt het nog even voordat de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek verstreken is Tussen 2035 en 2038 is dit voor 700.000 huishoudens het geval.

Door nu de aflossingsvrije hypotheek te controleren, weet u zeker dat deze na de looptijd betaalbaar is. Dit geeft niet alleen een gerust gevoel, ook eventuele voorzorgsmaatregelen hebben een beperkte impact op je maandlast.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hoe ga jij de aflossingsvrije hypotheek aflossen?".

  1. Ik heb een aflossingsvrije hypotheek. Sinds 2 jaar maak ik gebruik van de door Obvion geboden mogelijkheid om vrijwillig elke maan een bedrag af te lossen! Ik kan elke maand besluiten om daarmee te stoppen maar heb daar nog geen gebruik van gemaakt. Daarmee probeer inmijn hypotheek tegen de einddatum zodanig verlaagd te hebben dat het afsluiten van een nieuwe hypotheek makkelijk kan en ik de bruto rentekosten makkelijk kan dragen. Aftrekken van de rente kan dan immers niet meer.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct