Klantenbeoordeling 9.7/10

Hoe kom je als starter aan een koophuis?

Dit vragen veel jonge kopers zich momenteel af. We hebben 7 tips over hoe je als starter een betaalbaar huis kunt vinden en financieren.

Starters hebben het lastig op de huizenmarkt. Betaalbare huizen zijn schaars en als er al een starterswoning beschikbaar komt is deze snel verkocht, vaak voor fors meer dan de vraagprijs.

Hoe kom je als starter aan een koophuis? We hebben 7 tips voor je.

Heb je een woning op het oog?Ontvang vrijblijvend het beste hypotheekaanbod >

1. Vraag financiële hulp

Tot en met je 40e verjaardag dan mag je ruim een ton belastingvrij als schenking ontvangen. Dit wordt ook wel de jubelton genoemd. Vaak wordt dit gedaan door (groot)ouders aan klein(kind), maar een familieband is niet verplicht. Wist je dat het mogelijk is om overwaarde op te nemen voor een belastingvrije schenking. Schroom dus niet om financiële hulp te vragen.

Heb je een woning op het oog, maar kun je net te weinig hypotheek aan. Dan kun je via SVn bij diverse gemeenten een starterslening aanvragen. Daarmee kun je het bedrag dat je tekortkomt extra lenen. Bekijk hier welke gemeenten een starterslening aanbieden.

2. Ga voor de gunfactor

Uit een onderzoek van Funda blijkt dat 75% van de verkopers het huis liever verkoopt aan een bewoner dan een belegger. Als starter heb je dus de gunfactor.

Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de biedingen niet te ver uit elkaar mogen liggen. De helft van de verkopers zwicht bij een prijsverschil van 10.000 euro. Ook staan makelaars er vaak meer zakelijk in. Dat is ook hun taak.

Toch kan het zeker geen kwaad om een persoonlijke noot toe te voegen in de biedingsstrijd. Wie weet helpt het je aan een koophuis.

3. Kijk verder dan de binnenstad

Huizen in het centrum van een grote stad zijn erg gewild en daarom ook erg duur. Kijk daarom verder dan de dure binnenstad. Wijken en gemeenten aan de rand van steden zijn vaak nog relatief betaalbaar. Omdat veel starters en jonge gezinnen hier naartoe trekken zijn deze gebieden sterk in opkomst.

4. Kopen van een woningcorporatie

Naast huurhuizen, bieden woningcorporaties soms ook koophuizen aan. Deze kun je kopen met korting. De koopwoningen worden toegewezen op basis van loting. Het voordeel hierbij is dat je niet tegen andere kopers hoeft op te bieden. De constructie heeft verschillende namen, zoals koopgarant of slimmer kopen. Vraag bij de lokale woningcorporatie naar de mogelijkheden.

5. Kopen met familie of vrienden

Samen een tweekapper bouwen of een groot huis splitsen; het is mogelijk om met twee huishoudens te kopen. Het voordeel hierbij is dat je meer financiële mogelijkheden hebt. De gemeente moet toestemming geven om het perceel te splitsen.

Een bijzondere manier om een perceel te delen met ouders is een mantelzorgwoning. Dit is een zelfstandige woning op terrein van je eigen huis. Zo kunnen de (toekomstige) verzorgende en verzorgde dicht bij elkaar wonen. Voor een mantelzorgwoning is niet altijd een vergunning van de gemeente nodig. Lees hier meer over de regels.

6. Koop een klushuis of nieuwbouw

Aan een kluswoning of nieuwbouwhuis moet veel gedaan worden. Hoe meer je hierbij zelf doet, hoe goedkoper dat is. Dit is een interessante optie voor iedereen die handig is en/ of een kennissenkring heeft met veel klussers. Het voordeel van een klus- of nieuwbouwhuis is dat je het helemaal naar wens kunt maken.

7. Optimaliseer je maximale hypotheek

Hoeveel je kunt lenen is voornamelijk afhankelijk van je inkomen. Wist je dat de volgende inkomensbestanddelen ook kunnen meetellen voor de hypotheek.

  • Inkomen partner
  • Vakantiegeld
  • Dertiende maand of eindejaarsuitkering
  • Provisie of tantième
  • Overwerkvergoeding, onregelmatigheidstoeslag (ORT) of VEB-toeslag (militairen)
  • Individueel Keuze Budget (IKB)
  • Ontvangen alimentatie
  • Loonstijging binnen 6 maanden
  • Ook spaargeld zorgt bij enkele geldverstrekkers voor een hogere leencapaciteit.

Daarnaast mag je ook meer lenen als je een energiezuinig huis koopt. Met een energielabel A++ is dat 9000 euro extra en met een nul-op-de-meter-woning 25.000 euro extra.


Heb je een private leasecontract op creditcard. Als je op zoek bent naar een woning kun je deze het beste opzeggen. Bekijk hier meer slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.

Bonustip

Om kans te maken op een woning moet je snel kunnen schakelen. Als jij, en natuurlijk de verkoopmakelaar, al bij aanvang precies weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn, heb je direct een streepje voor.

Hiervoor kun je de Hypotheek Zeker Garantie aanvragen. Met deze garantie word je door makelaars als serieuze koper gezien en heb jij meer kans op een geaccepteerd bod.

Heb jij een nog een goede tip? Deel het hieronder.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct