Klantenbeoordeling 9.7/10

Hoe onderhandel je over een koopwoning?

Kopers zijn vaak onervaren als het gaat over onderhandelen over een koopwoning. Toch is het belangrijk hier het één en ander over te weten. We leggen uit hoe het werkt en geven een aantal tips.

Wat is belangrijk voor het uitbrengen van een bod?

Je goed voorbereiden

Voor het bieden op een huis is het zaak je van tevoren voor te bereiden. Zo is het belangrijk om op voorhand te bepalen wat je kunt betalen. Het zou namelijk echt ontzettend jammer zijn als je uiteindelijk meer biedt dan je blijkt te kunnen betalen.

Daarom is het goed om eerst je maximale hypotheek te berekenen voor dat je een bod uitbrengt.

Daarnaast is het goed om te achterhalen wat de echte waarde van de woning is. Het is namelijk zomaar mogelijk dat de vraagprijs veel hoger ligt dan de daadwerkelijk waarde van de woning. Dit kun je controleren door de WOZ-waarde online te checken of door een Calcasa rapport op te vragen.

Een zakelijke houding

Het is natuurlijk logisch dat je heel enthousiast van je droomhuis. Ondanks dat, is het wel belangrijk dat je een zakelijke houding blijft aanhouden. Wanneer je heel enthousiast overkomt zal de makelaar minder snel instemmen met een lagere prijs. Pas hier dus zeker mee op. Houdt dan ook ten alle tijden een kritische, zakelijke en neutrale houding aan.

Hoe werkt het uitbrengen van een bod?

Welke stappen neem je?

Wanneer je dan eindelijk je droomhuis gevonden hebt komt het uitbrengen van een bod toch echt om de hoek kijken, dit is een spannend moment.

Als eerste zal er een openingsbod moeten worden uitgebracht. Het uitbrengen van zo’n openingsbod loopt meestal via een verkoopmakelaar die de verkopers hebben ingeschakeld. Nog voordat de onderhandelingen starten is het ook goed een eindbod voor jezelf te bepalen. Op die manier voorkom je dat je jezelf laat meeslepen in de biedingenstrijd en achteraf spijt krijgt van je uiteindelijke bod.


Verschillende biedopties

Het uitbrengen van een bod kan schriftelijk (via de e-mail) of telefonisch. Soms kan het ook direct via de website van de verkopend makelaar. Het is echter wel aan te raden om het bod altijd schriftelijk te maken, zo is het voor alle partijen duidelijk.

Wanneer de bieding is gedaan wordt dit door de verkopend makelaar besproken met zijn klant. De klant kan 3 reacties geven op de bieding: Het bod accepteren, afwijzen of een tegenvoorstel uitbrengen. Na het uitbrengen van het bod is het dus afwachten wat de reactie hierop gaat zijn.

Je kunt er ook voor kiezen niet zelf te onderhandelen, maar dit over te laten aan de aankoopmakelaar. Deze heeft natuurlijk veel ervaringen in de onderhandelingsprocessen en weet precies wat de mogelijkheden zijn.

Meer tips voor het kopen van een woning:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct